Kostekspertens 13 tips til at snacke mere grønt

Tips og tricks til en grønnere kost i hverdagen.

Tænk i farver, når du laver en salat, for vi spiser meget „med øjet“. Her er det salat af bagte rødbeder med feta. Find opskriften under artiklen.

Vores hjerne er altid på udkig efter noget at spise. Det er en helbredsmæssig udfordring for mange af os i dag, hvor der er frit valg på alle hylder 24 timer i døgnet, så vi nemt kommer til at spise for mange kalorier og for meget salt, sødt, fedt og blødt.

Den urgamle fysiologiske mekanisme sikrede derimod, at vores forfædre overlevede, fordi de konstant var på udkig efter mad og spiste, til de segnede, fordi der meget af tiden kunne være knapt med mad. I dag hvor fristelserne står i kø alle vegne hele året, skal vi tøjle instinktet og berolige vores hjerne og fortælle den, at der er også er mad nok i morgen.

Sådan jager du grønt

Spis 6 om dagen – det svarer til ca. 600 g grønsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grønsager.

100 g grøntsager eller frugt svarer til en stor gulerod eller et æble.

Vælg især de grove grøtnsager som fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter og bønner. Frosne grøntsager er lige så gode som friske.

Børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt afhængig af alderen.

Vis mere Vis mindre

Når hjernens jagtinstinkt skal honoreres, er det grøntsager og kaloriefrie drikkevarer som vand, kaffe og te vi kan jage og indtage i frie mængder. Undtagelsen er oliven og avocado, som indeholder meget fedt, og selvom det er gode typer fedt, skal vi spare på det.

Det er rart for hjernen at snacke

Så brug chancen for at få flere grøntsager på den måde. De fleste af os kan nemlig med stor sundhedsmæssig fordel spise mange flere grøntsager. Om de er kogte, bagte, stegte eller rå - de er lige værdifulde.

Grøntsager og frugt indeholder mange af de mineraler og vitaminer, som kroppen skal bruge for at holde sig sund og rask. Grøntsager og frugt indeholder desuden relativt få kalorier, og særligt de grove grønsager indeholder mange kostfibre.

Når du spiser frugt og mange grøntsager, bliver det derfor nemmere at holde eller opnå en sund vægt. Desuden er det med til at forebygge hjertekar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft.