4 fokuspunkter gør dig og dine CS:GO-spillere skarpere

Få tips til en effektiv træning fra Torbjørn Nyborg, der træner det danske CS:GO-storhold North og er esportsansvarlig på Campus Vejle.

North-træneren giver sine fire fokuspunkter videre, som kan bruges til spillere på alle niveauer Foto: Jonas Kekko / North

Hvordan skaber du størst mulig fremgang for dine spillere i et holdbaseret spil som for eksempel CS:GO? Det har Torbjørn Nyborg et bud på. Han blev for nylig kåret til årets esportstræner og har erfaring med at træne dygtige spillere på flere niveauer.

Ud over at være esportsansvarlig på Campus Vejle er han også tilknyttet storholdet North, der kæmper mod de bedste i verden. Hos North har Torbjørn Nyborg siden starten af februar fungeret som midlertidig træner, og parterne er i øjeblikket ved at finde ud af, om den 29-årige skal være permanent træner.

Det positive motiverer nemlig og skaber lyst til at spille og forbedre sig

Torbjørn Nyborg, esportsansvarlig på Campus Vejle og træner for North

Torbjørn Nyborgs foretrukne fremgangsmåde i forhold til træning kan dog sagtens bruges til spillere et godt stykke fra Norths niveau – også i foreningerne og især hos spillere omkring eller over niveauet Gold Nova.

“Det er generelt fire gode faser at gå igennem i et holdbaseret spil som CS:GO,” siger Torbjørn Nyborg.

De 4 punkter

Punkterne er udvikling, gennemgang, prac og evaluering. Torbjørn Nyborg starter sin gennemgang af punkterne ved evaluering.

Evaluering

Her handler det om at hive notesblokken frem og evaluere, hvordan det er gået i træningskampene. Under kampen noterer man for eksempel enkelte runder, hvor noget specifikt er gået galt. Måske er en særlig taktik fejlet, jeres granater bliver kastet skævt eller lignende, men man kigger også på det overordnede billede. Det kan være, at holdet stresser lidt for meget.

Torbjørn Nyborg understreger dog, at det meget vigtigt også at tage gode ting med og holde en balance mellem det kritiske og positive. Det positive motiverer nemlig og skaber lyst til at spille og forbedre sig.

Evalueringen skal munde ud i nogle fokuspunkter eller stikord, som Torbjørn Nyborg sætter ind i et udviklingsark.

Det handler om at lave adskillige gentagelser, til det sidder i skabet, så I kan tage det med til træningskampene

Torbjørn Nyborg

Udvikling

Her handler det om at tage fat i og forbedre de ting, der blev noteret i evalueringen. I arbejder på at få bevægelse, granater og andet til at spille. Måske skal der en taktisk justering til, eller du finder ud af, at der er brug for en helt ny taktik.

Udviklingsarket må gerne have mange punkter, men det er vigtigt, at det er i en overskuelig stikordsform, som kan formidles videre til spillerne, siger Torbjørn Nyborg.

Udviklingsarket skaber nogle helt konkrete punkter, så I ved, hvor I skal fokusere.

Gennemgang

Gennemgang indebærer at sidde på en tom server og øve de punkter, der er skrevet ned i udviklingsarket. Det handler om at lave adskillige gentagelser, til det sidder i skabet, så I kan tage det med til træningskampene.

Prac

Først og fremmest skal der findes en modstander til jeres træningskamp, og måske bruger I allerede Facebook-grupper, hvor mange finder modstandere til træningskampe. Der er både åbne grupper for alle og grupper, hvor der kræves højt niveau.

Efter kampen evaluerer du, og sådan kører de fire punkter i ring

Torbjørn Nyborg

Ellers handler træningskampene om at forsøge at føre de ting ud i livet, I har arbejdet på. Som træner er det en god idé lige at genopfriske fokuspunkterne for spillerne, inden kampen starter, siger Torbjørn Nyborg.

Efter kampen evaluerer du, og sådan kører de fire punkter i ring.