Havetrampolin giver børn bedre motorik

Kan en havetrampolin have betydning for, hvordan dit barn klarer sig senere i livet? Det er tidligere børnekonsulent i DGI, Max Rasmussen, ikke i tvivl om.

En glad, 11-årig Eske Rasmussen giver den gas på havetrampolinen. Han kunne sagtens bruge to til fire timer på trampolinen. Foto: Daniel Rye

En spændt og stolt far venter på, at hans yngste søn skal ringe og fortælle, om han er blevet udtaget til DGI Verdensholdet. Men lad os først spole tiden 20 år tilbage. Tilbage til tiden med én havetrampolin. Siden kom der to, og til sidst stod der ikke mindre end tre trampoliner i familien Rasmussens have.

"Vi har som grundprincip leget rigtig meget i vores familie, og her har havetrampolinen spillet en stor rolle. Den har været med til at bygge børnenes motoriske færdigheder op og udfordret dem gennem hele deres opvækst," siger Max Rasmussen, der er tidligere børnekonsulent i DGI.

Han har gennem et helt arbejdsliv arbejdet med børns udvikling. Og så har han selv tre børn, som han har tilbragt et hav af timer sammen med på og ved siden af havetrampolinen. Efter Max Rasmussens overbevisning er trampolinen nemlig et unikt redskab ved, at den ”leger igen” – og et redskab, som giver kontant afregning, hvis du for eksempel hopper for hårdt.

Det har været legen, som har været bærende i vores hjem, hvilket har betydet, at vores børn har lyst til at bevæge sig og er blevet gode til at bruge deres kroppe

Max Rasmussen, lege-ekspert og tidligere børnekonsulent i DGI

Det var ikke kun familien Rasmussen, som syntes at det var sjovt og lærerigt at hoppe på trampolin for tyve år siden – det gjorde kvarterets andre børn også.

"Det har været legen, som har været bærende i vores hjem, hvilket har betydet, at vores børn har lyst til at bevæge sig og er blevet gode til at bruge deres kroppe. Udover det fysiske har de også lært, hvordan de skal omgås andre socialt ved at skulle tage hensyn, dele og lære fra sig på havetrampolinen," fortæller han.

Forældrene leger med

Med en masse børn rendende i haven var Max og hans kone nødt til at sætte nogle regler op for at forhindre, at nogen kom til skade.

"En havetrampolin kan jo godt være halvfarlig, hvis du ikke har nogen regler for, hvad der er god trampolinskik. Det har også betydet, at når vores børn ville prøve nogle nye spring, så kaldte de først på os, så vi kunne godkende og hjælpe dem," siger han.

Det kan være én af grundene til, at familien aldrig har haft uheld på trampolinen. En anden grund kan være, at forældrene ofte har været til stede og været en aktiv del af legen.

"Min kone og jeg har også haft lyst til at lege, og det smitter. Du kan ikke bare købe et legeredskab til et barn og sige ’gå ud og leg’ – du er nødt til at være en del af det selv. Vi har involveret os i det, og jeg tror, det har betydet meget," siger han.

Børn bliver medskabere

Max Rasmussen mener, at leg er en forudsætning for, at børn udvikler sig. Men samtidig siger han, at for at dette kan ske, er legen i sig selv også nødt til at udvikle sig.

"Der skal ske fornyelse, og det er børn hammergode til at sørge for selv. For når de begynder at kede sig ved noget, de godt kan, så er de klar til at udfordre sig selv noget mere," siger han.

Det at have et redskab i haven, jeg altid har haft mulighed for at kunne benytte mig af, har været med til at udvikle mine spring, så de kun er blevet endnu bedre og mere sikre med tiden

Eske Rasmussen, gymnast og netop udtaget til DGI Verdensholdet 11

Så hjemme hos ham blev haven og hoppene løbende udviklet. Det begyndte at ligne noget af det, de også lavede i idrætshallerne, og derfor var det naturligt, at Max Rasmussens børn gik ind i gymnastikkens verden. Den yngste søn, Eske Rasmussen, som har arbejdet hårdt for at nå sin drøm om at komme på DGI Verdensholdet, mener, at havetrampolinen har haft stor betydning for, at han er kommet så langt inden for gymnastikken.

"Havetrampolinen øgede min interesse for gymnastikken, for når jeg prøvede noget på trampolinen, så ville jeg også rigtig gerne over at prøve det på de lange måtter til gymnastiktræningen. Og bare det at have et redskab i haven, jeg altid har haft mulighed for at kunne benytte mig af, har været med til at udvikle mine spring, så de kun er blevet endnu bedre og mere sikre med tiden," siger han.

Og det er også derfor, at det er en glad Eske, som kan ringe hjem til sin far og overbringe den gode nyhed. Han er udtaget til DGI Verdensholdet 11.

"Det er simpelthen for fedt. Jeg er en rigtig glad mand i dag," siger Eske.