Det skal du vide, inden du køber havetrampolin

Der er flere ting, der er vigtige at holde øje med, inden du går ud og investerer i en havetrampolin. Bliv klædt på både til købet og til opsætningen her.

Når foråret melder sin ankomst er det tid til at springe i havetrampolinen. Få de bedste råd til at købe en her. Foto: Mikael Rieck

Trampolincenter.dk er en af Danmarks førende forhandlere og producenter inden for trampoliner. Her rådgiver ejer Preben Ebsen og hans ansatte hver eneste dag forældre om køb af trampoliner til haven derhjemme.

Og der er flere gode råd at få med fra den mangeårige trampolin-ekspert, når du selv skal ud og investere i en havetrampolin. Blandt andet er det vigtigt at holde øje med trampolinens fjedre, lyder et af rådene fra Preben Ebsen.

"Mængden og længden af fjedrene i en trampolin, svarer til det, en motor er for en bil. Her er det en god idé at tjekke, om fjedrene er lange, og om der er mange af dem, for så vil det være en god trampolin," siger han.

En god trampolin vejer mere

Derudover siger havetrampolinens samlede vægt noget om kvaliteten af den - hold derfor øje med den, lyder rådet.

"En havetrampolin i den billigere prisklasse vil som regel veje mellem 50 og 75 kilo, hvor en trampolin af bedre kvalitet typisk vil veje fra 90 kilo og opefter. Men sørg altid for at spørge efter trampolinens egenvægt, for det er den, der er sigende for kvaliteten," siger Preben Ebsen og fortsætter:

"Jo mere stål, jo flere fjedre og jo mere vægt, der er i en trampolin, jo mere får du for pengene. For som regel vejer nogle tykkere rør og nogle længere, kraftigere fjedre også mere, og det er jo det, der udgør hele skelettet for trampolinen, så det er vigtigt, at det er i orden."

Og det er enormt vigtigt, at kantpuden er der, og at den er i en god og kraftig kvalitet, for det er ligesom en cykelhjelm, hvis du kører på cykel. Manglende kantpuder er en af de mest hyppige årsager til, at børn kommer til skade på trampoliner

Preben Ebsen, ejer af trampolincenter.dk

Samtidig er det vigtigt at holde øje med, hvordan kantpuden er fastgjort til stellet, lyder et andet råd.

"Ved rigtig mange trampoliner - typisk de billigere udgaver - er kantpuden syet fast med et bånd på springdugen. På de kantpuder, der typisk sidder på trampoliner af bedre kvalitet, har kantpuden i stedet nogle øjer, hvor elastikker holder kantpuden på plads. Det er en fordel, hvis det en dag sker, at kantpuden river sig løs - for elastikkerne kan du købe løse hos trampolin-forhandlere og selv sætte på igen, mens det ikke er muligt med båndet på de billigere udgaver. Der vil det kræve, at du får en ud, der kan sy båndet på igen," siger Preben Ebsen og fortsætter.

"Og det er enormt vigtigt, at kantpuden er der, og at den er i en god og kraftig kvalitet, for det er ligesom en cykelhjelm, hvis du kører på cykel. Manglende kantpuder er en af de mest hyppige årsager til, at børn kommer til skade på trampoliner."

Overvej dine behov på forhånd

Men helt grundlæggende er det vigtigt at have sig for øje, hvilket behov du har. Du bør overveje spørgsmål som, hvor meget du regner med, trampolinen vil blive brugt, og hvor mange den vil blive brugt af.

"Hvis du er børnefamilie, hvor alle dine børn går til gymnastik, ville jeg ikke selv købe en varehustrampolin. For her ved du, at børnene vil bruge den noget mere, og at de vil hoppe noget hårdere på den, når de øver sig, og det vil også slide noget mere på den," siger Preben Ebsen.

"Og hvis du er en børnefamilie, skal du overveje, hvor mange børn, du regner med, der kommer til at hoppe på trampolinen. Hvis der ofte vil være flere, som hopper på trampolinen på samme tid, vil det slide mere på den. Og den dag, der er noget, som går i stykker, vil det være rigtigt svært at indhente reservedele til trampolinen, hvis du har købt den i et varehus," siger Preben Ebsen.

Reservedele kan være trampolinens redning

Hos Trampolincenter.dk anbefaler de generelt, at du køber din havetrampolin et sted, hvor du kan få reservedele til den. For skulle der en dag være en fjeder, der springer eller bliver rusten, behøver du ikke smide hele trampolinen ud. En mulighed du ifølge Preben Ebsen ikke har i samme omfang med mange af varehustrampolinerne.

"På et tidspunkt vil der formegentligt være noget, der går i stykker, og i stedet for at købe en ny trampolin hver gang, det sker, kan det meget bedre betale sig at købe én og vedligeholde den," siger Preben Ebsen.

Det skal du kigge efter, når du køber havetrampolin

Stellet
Stellet er basis for hele trampolinen, og billige trampoliner har ofte stel, der er produceret af billigere materialer. Se for eksempel efter, om stellet har et galvaniseret lag både på indersiden såvel som på ydersiden. Det betyder, at det er tilført et stærkt, rustfrit lag, som er afgørende i forhold til rammens holdbarhed. Det samme er diameteren på de rør, stellet er udført i. Jo tykkere diameter på rørene, jo bedre kvalitet er rammen, og jo længere tid vil trampolinen holde.

Kantpuden
Trampolinens kantpude - ofte i en stærk farve, blå eller grøn - er med til at beskytte mod fjedrene. Jo tykkere og jo bredere denne beskyttelseskant er, jo bedre vil det beskytte, hvis man ved et uheld skulle lande på kanten.

Fjedrene
De fleste trampoliner til privat brug er produceret til børn, men mange af modellerne kan også holde til voksne. Hold øje med tykkelsen på fjedrene - er det lavet af kraftig, tyk kvalitet? Jo kraftigere tråden i fjedrene er, jo mere kan de holde til. Alle trampoliner har også angivet en maksimal belastning - denne er vigtig at overholde.

Springdug
Jo flere gange lærredet i springdugen er syet igennem, jo mere sikkert og holdbart er det. Hold derfor øje med tykkelsen af lærredet, samt hvordan det er fæstnet til stellet.

Kilde: BERG Toys, producent af havetrampoliner