Brug havetrampolinen og bliv en bedre gymnast

Med havetrampolinen får du mulighed for at styrke fysikken på en legende måde, samtidig med at du udvikler dine evner som springgymnast.

Spørg din instruktør til råds, inden du starter træningen i havetrampolinen. Så er du sikker på, at du træner rigtigt og sikkert. Foto: Mikael Rieck

Øvelse gør mester. Det er en gammel kliché, men den er god nok. Også når det kommer til springgymnastikken. Jo flere gange, du laver en øvelse, jo bedre bliver du til at lave den.

Men det er ikke kun i gymnastiksalen, du kan forbedre dine evner som gymnast - det kan du også derhjemme i haven på en havetrampolin. Bruger du havetrampolinen rigtigt, kan du nemlig på en sikker måde udvikle dine spring og teknikker.

Jeg brugte selv min træner meget, da jeg ville blive en bedre gymnast. Jeg spurgte ham til råds og fik at vide af ham, hvad der ville være godt for mig at øve på

Stefan Dam Graversen, gymnastikinstruktør og tidligere gymnast på DGI Verdensholdet

Sådan lyder det fra Stefan Dam Graversen, der er gymnastikinstruktør hos DGI og tidligere gymnast på DGI Verdensholdet. Der er nemlig mange fordele ved at bruge havetrampolinen som forberedelse til gymnastiktimen.

"Du kan bruge den til at finpudse nogle af de spring, som du laver i træningssalen, samtidig med at du leger og har det sjovt, hvilket gør det til et godt redskab til at blive bedre," siger han.

Få dine spring ind på rygraden

Derudover får du både trænet hurtighed og styrke, og især din vestibulærsans, der sørger for, at du kan holde balancen. Samtidig får du en bedre luftsans, hvor du udvikler din fornemmelse for, hvor du befinder dig i luften i dine spring.

"Jeg kan som træner se, når gymnaster har det legende element fra havetrampolinen med i deres træning. For samtidig med at de har sjovt, får de også lavet en masse gentagelser - og det er de mange gentagelser, som ofte gør en god gymnast," siger Stefan Dam Graversen og fortsætter:

"Når du laver mange gentagelser af samme spring, kommer de også mere ind på rygraden af dig, og derefter vil det være væsentligt nemmere at bygge videre på de større spring."

Spørg din træner til råds

Derfor mener Stefan Dam Graversen også, at det er en stor fordel at kombinere gymnastikundervisningen med havetrampolinen. Men du skal være opmærksom, for der kan være en ulempe ved, at du selv står for træningen derhjemme.

"Du kan risikere, at du engang imellem kommer til at træne for svære spring på havetrampolinen, end det du burde træne, fordi der ikke er en træner, som er der til at hjælpe og rådgive dig," siger han.

Så han anbefaler, at du tager en snak med din træner, inden du slår dig løs på havetrampolinen. Træneren vil nemlig kunne vejlede dig i, hvad der ville være godt at øve derhjemme.

Det er meget normalt, at unge gymnaster, der drømmer om at nå langt, har en havetrampolin derhjemme, hvor de øver springgymnastikken på

Stefan Dam Graversen, gymnastikinstruktør og tidligere gymnast på DGI Verdensholdet

"Jeg brugte selv min gymnastikinstruktør meget, da jeg ville blive en bedre gymnast. Jeg spurgte ham til råds og fik at vide af ham, hvad der ville være godt for mig at øve på. På den måde havde jeg mulighed for at finpudse delelementer i mine spring til næste gymnastiktime," siger Stefan Dam Graversen, der selv brugte havetrampolinen som supplement til gymnastikken.

Og netop den strategi bliver mere og mere udbredt blandt unge, håbefulde gymnaster. Det oplever Stefan Dam Graversen i sit arbejde som gymnastikinstruktør. 

"Det er meget normalt, at unge gymnaster, der drømmer om at nå langt, har en havetrampolin derhjemme, hvor de øver springgymnastikken på," siger han.