Suppler haltræningen og styrk sammenholdet med beachhåndbold

Spil på sandbanerne styrker både krop, kondition og sammenhold. I beachhåndbold træner spillerne alt det, som man ofte glemmer i hallen, mens de griner og hygger sig.

Læs også: Online platform viser de bedste øvelser: Sådan forebygger du skader

”Det er sjovt, det er givende, det er fysisk. Jeg kan ikke finde nogen grund til ikke at gøre det.”

Cheftræner for pigeholdet Aarhus United U19 Niels Christian Pedersen er ikke i tvivl om beachhåndboldens plads i enhver håndboldspillers træningsprogram.

I forbindelse med coronanedlukningen af indendørs idrætsaktiviteter var håndboldklubber over hele landet tvunget til at finde på alternative træningsformer. Men hvor mange savnede haltræningerne, var Niels Christian Pedersen godt tilfreds med, at han og pigerne måtte rykke udenfor.

”Jeg har altid syntes, at træning på en beachbane er genialt. Man kan træne spring, koordination og balance. Alt det, som mange ellers springer over, fordi de har for travlt med at komme ind i hallen og træne kryds og løbebaner. Jeg kan ikke forstå, der ikke er flere, der kaster sig over det,” siger han.

Det er hård leg

Fysisk er beachhåndbold et godt supplement, fordi løb, accelerationer, stop og hop i sandet belaster muskler og led på en anden måde end et halvgulv. På den måde er træningen både skadesforebyggende og konditionsopbyggende. Men afvekslingen fra den normale træning gør, at beachhåndbold føles mindre belastende.

”Pigerne går virkelig til vaflerne, og de er trætte, når de går hjem. Men de har også en oplevelse af, at det ikke er hårdt på samme måde, som hvis du løber rundt på en asfaltbane eller frem og tilbage i en hal,” forklarer cheftræneren.

Læs også: Ekspert: 50 procent af skaderne kan forebygges

Og så er den afslappede stemning med til at give humøret og træningen et ekstra løft, mener Niels Christian Pedersen.

”Vi kan gå til den, men der er et smil på hele tiden. I princippet er det hård leg, og når vi leger, glemmer vi, at vi skal tænke over alt muligt. Pigerne griner og morer sig, selvom de skal ned og knokle og har ondt i benene, når de går,” siger han.

Sådan spiller man

  • Et hold består af min. fire og max. otte spillere.
  • Der er tre spillere og en målvogter på banen ad gangen per hold.
  • Der må skiftes ind og ud på spillepladsen.
  • Et hold må skifte målvogter løbende (der må kun benyttes to målvogtertrøjer pr. kamp).
  • En udvisning gælder, indtil det modsatte hold får bolden.
  • Anden udvisning giver rødt kort.
  • Der spilles uden sko. Det er tilladt at benytte bomuldssokker samt sandstrømper i elastisk materiale uden fast fod.
  • 1 point scoringer: Almindelige mål.
  • 2 point scoringer: Målvogterens scoring, scoring på straffekast, spektakulære skud såsom vip i feltet, piruetter, scoring bag om ryg eller mellem ben og andre spektakulære ting (dommernes vurdering).
  • Man får et point for hver vunden halvleg. Vinder et hold begge halvlege, vinder holdet 2-0. Vinder begge hold en halvleg hver, afgøres kampen i shoot out.

Læs mere om beachhåndbold her og se alle reglerne her.

Vis mere Vis mindre

Vi får slettet hierarkierne

Aarhus United U19 samler ungdomsspillere fra mange lokale aarhusianske håndboldklubber. Det betyder, at pigerne ikke nødvendigvis kender hinanden på forhånd, og at der løbende er en stor tilgang af nye spillere. Her er beachhåndbold også genialt til at ryste holdet sammen, forklarer Niels Christian Pedersen.

”Herude er det nogle andre mekanismer, der træder i karakter. Her kan man i princippet ikke se, hvem der er sikker på at starte inde eller ude. Vi får slettet hierarkierne. Rollerne eksisterer ikke,” siger han.

Derfor tror cheftræneren også, at truppen er rystet meget bedre sammen, når de igen rykker ind i hallen. Bagspiller på holdet Cecilie Bach Møller giver sin træner ret.

”Jeg synes, det er megafedt at lave udendørs træning. Især i en opstartsfase med nye spillere, for her handler det ikke ligeså meget om, hvem der skyder hårdest eller laver de hårdeste tacklinger, men hvem der gider investere noget i træningen,” siger hun.  

Læs også: Beachhåndbold er fremtidens sommerspil

Dejligt at komme ud

Niels Christian Pedersen har ikke travlt med, at spillerne skal tilbage i hallen og i normaliteten igen. For så vil pigerne bare gøre de ting, som de plejer at gøre, forklarer han. Ude på beachbanen bliver de tvunget til at tænke og handle anderledes, og det kan de bruge, når de igen skal i kamp.

”Når folk rejser sig fra stolen, kan man lige flytte lidt på den, inden de sætter sig igen. Det er det, vi gør her. Vi flytter den stol, folk sidder på. De har løftet sig lidt, og vi har flyttet stolen lidt. Så sætter de sig igen og siger: ’Hov. Det er da ikke, som det plejer at være.’ Nej, for vi har flyttet din normalitet,” siger han.

Selvom man kunne frygte, at Aarhus United U19’s trænerteam ville møde modstand, når de flytter på spillernes stole, har det faktisk ikke været tilfældet. Tværtimod nyder spillerne variationen, fortæller playmaker Maria Berger Wierzba. 

”Jeg synes faktisk, det er dejligt at veksle lidt. Man kommer i rigtig godt humør af at være herude, og vi får lov at boltre os i sandet og slås lidt. Det, synes jeg, er lidt sjovt. Selvom man spiller håndbold, som er en indendørs sport, er der også noget dejligt i at komme ud,” siger hun.