Beskyt dine hænder i kanoen og kajakken

Bliv klogere på, hvordan du bedst beskytter dine hænder fra koldt vejr og vand, når du er på tur i kanoen eller kajakken.

Behovet for at beskytte dine hænder afhænger mest af alt af, hvor kuldskær du er. Foto: Ajs Nielsen

Vejr og vind kan slide på hænderne, når du er på vandet i enten kanoen eller kajakken. Derfor er det - særligt i årets kolde måneder - en god idé at beskytte dine hænder, når du er på vandet.

Handsker, luffer og mitts er forskellige måder at beskytte dine hænder mod slid i kajakken, men det er forskelligt fra person til person, hvor stort et behov du har for at holde hænderne varme på kajakturen. Det fortæller Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder i DGI.

“Det afhænger af, hvor kuldskær du er. Jeg er selv frygteligt kuldskær, og vi når ikke langt ind i sæsonen, før jeg gerne vil have et par tynde neoprenhandsker eller luffer på,” siger Bjørn Thomsen.

Det skal du vide om handsker og luffer til kajakken

Beskyttelse til hænderne kommer i forskellige tykkelser, størrelser og med forskellige formål. Overordnet set findes der tre kategorier, nemlig handsker, luffer og såkaldte mitts.

Neoprenhandsker fås i forskellige tykkelser, hvor de helt tynde som regel består af 1 millimeter neopren og et tyndt lag stof, hvilket kun rækker til at beskytte mod køligt vand og vind. De tykkere neopren handsker består også af et ydre vindafvisende lag, og derfor er denne udgave ideel at bruge i vintersæsonen.

Til de koldere perioder findes neoprenluffer, der generelt er varmere end fingerhandsker. Fingrene kan nemlig lettere holde hinanden varme, når de ligger tæt sammen. Luffer har ofte en vindafvisende yderside og nogle modeller har også en åben håndside indvendigt, hvilket giver en god føling med pagajen.

“Luffer kan være gode, hvis du ikke skal bruge fingrene til at holde fast i noget, for de er gode til at holde hænderne varme. Der findes også luffer i dag, hvor du har mulighed for at skille dem ad på midten, så du kan få fingrene ud og bruge dem. På den måde kan du få lidt af begge dele ved sådan en model,” siger Bjørn Thomsen.

Generelt er fordelen ved både luffer og mitts, at du i de kolde måneder kan tage et par uldhandsker inden under for ekstra varme. Og uld har den fordel, at det varmer, selvom det bliver vådt

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Mitts sættes direkte på pagajen

Den tredje type håndbeskyttelse er de såkaldte mitts, hvis væsentligste formål er at beskytte hænderne mod at blive afkølet af vinden.

I modsætning til de andre typer af håndbeskyttelse monteres mitts direkte på pagajen. Her kan du stikke hånden ind i dem og få et godt greb om pagajen. Mitts findes både i neopren og nylon med kort og langt skaft. Mens den korte udgave er lettest at stikke hænderne i, yder den lange udgave den bedste beskyttelse.

“Generelt er fordelen ved både luffer og mitts, at du i de kolde måneder kan tage et par uldhandsker inden under for ekstra varme. Og uld har den fordel, at det varmer, selvom det bliver vådt,” siger Bjørn Thomsen.

Tip!

Tag din pagaj med ud, når du skal købe neoprenhandsker og luffer. Prøv at hold om pagajen med både en tør og en våd neoprenhandske. Nogle overflader er et dårligt match, hvor overfladen bliver glat og derfor svær at holde ved.