Neoprendragten holder dig varm på kajakturen
Lær mere om våddragten og Long John-dragten, og bliv klogere på neopren som materiale.
Neopren er et særdeles brugbart materiale inden for kajaksporten. Det beskytter nemlig både kroppen mod det kolde vand og den kolde vind, som de danske vejrforhold oftest byder på.
Derfor er neoprendragten flittigt brugt af danske kajakroere. Dragtens vigtigste formål er at give længere komfort og overlevelsestid i vandet, hvis du skulle kæntre. Inden for kajaksporten findes der to typer neoprendragter, fortæller Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.
“Den ene type er en våddragt, der er en fuld neoprendragt med lynlås i ryggen. Med en våddragt kan du holde varmen i vandet det meste af året,” siger Bjørn Thomsen og fortsætter:
“Den anden er Long John-våddragten, der praktisk talt er en våddragt - bare uden ærmerne. Den er der flere og flere roere, der begynder at foretrække, fordi den model giver mere bevægelsesfrihed.”
Det skal du vide om neoprendragterne
Våddragten med ærmer bruges også af svømmere og surfere, og netop fordi modellen er udstyret med ærmer, hjælper den med at holde på varmen over stort set hele kroppen. Dog betyder ærmerne også, at der er mindre plads og bevægelse i den fulde neoprendragt.
Måske netop derfor er Long John-dragten en af de allermest brugte beklædningsgenstande inden for både kano- og kajakroning i den normale rosæson. Long John-dragten er ærmeløs, og det betyder, at den giver stor frihed til at ro ubesværet.
Men det betyder samtidig, at dragten ikke varmer kroppen fra armene og ud. Derfor har du som roer som regel en rojakke af den ene eller anden slags ud over Long John-dragten for at kunne holde varmen. Long John-dragten egner sig især til kystnær sejlads om vinteren og allround sejlads i sommerhalvåret.
Værd at vide om neopren som materiale
Det er få måneder i Danmark, hvor vandtemperaturen sniger sig over 12-13 grader, og derfor er en neoprendragt en god beklædningsgenstand, når du skal ro i det danske klima. Dog kan en fuld neoprendragt blive ubehagelig varm at ro i, i de perioder hvor sommervejret kigger forbi. Her er fordelen ved Long John-modellen, at armene kan frigive varme.
Der er rigtig mange, der bruger neoprendragter til at ro i. Især fordi du kan få en billig neoprendragt til fornuftige penge, og når du så bliver mere krævende med dit udstyr, kan du investere i en dyrere model eller i en tørdragt
Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder
For at have en beskyttende effekt på kroppen skal neopren sidde kropsnært. For jo tættere neoprenet sidder på kroppen, jo mindre vandudskiftning og mindre afkøling vil der være. Vær derfor opmærksom på, at du ikke køber din neoprendragt for stor.
Neoprenet i en våddragt er typisk mellem tre og fem millimeter tykt, og de findes med forskellige overfladebelægninger, hvilket du også skal være opmærksom på. Neopren har nemlig en åben cellestruktur, der betyder, at vand kan lægge sig ind i cellerne. Det giver en stor overflade, som vil køle i vinden. Derfor anbefales det, at du vælger neoprendragter med en skindlignende belægning.
“Der er rigtig mange, der bruger neoprendragter til at ro i. Især fordi du kan få en billig neoprendragt til fornuftige penge. Når du bliver mere krævende med dit udstyr, kan du investere i en dyrere model eller i en tørdragt,” siger Bjørn Thomsen.