Få styr på det inderste lag til din kano- og kajaktur

Svedtransporterende trøjer og uldtrøjer er essentielle for at kunne holde varmen på vandet. Find ud af, hvad du skal have for øje, når du køber tøj til kano- og kajakturen.

Uldundertøj bruges af mange roere som det inderste lag tøj. Foto: Ajs Nielsen

Roerens inderste lag tøj findes i utallige modeller og materialer, som strækker sig lige fra det fineste merinould til kunststof med svedbegrænsende tilsætningsstoffer.

Tidligere var fleece også et materiale, mange kajakroere brugte på vandet, men det er der stort set ingen, der gør mere. Derimod bruges svedtransporterende trøjer og særligt forskellige udgaver af uld i stor stil.

“Uldundertøj kan bruges næsten hele sæsonen, fordi du kan tage det på i et eller flere lag, alt efter hvor varmt eller koldt vandet er,” siger instruktør og havkajakvejleder hos DGI Bjørn Thomsen og fortsætter:

“Og så er der mange af roerne inden for kapkajak eller turkajak, som fortrækker de svedtransporterende trøjer.”

Det skal du vide om uld- og svedtransporterende trøjer

Uld rummer mange gode egenskaber, hvad enten du er på tur i kanoen eller kajakken. Uld kan nemlig både køle, når du har det varmt, og varme, når du har det koldt. Derfor er uld meget velegnet som det inderste lag til havkajakroere.

“Det gode ved uld er, at det stadig varmer på kroppen, selvom det bliver fugtigt. Og det gør almindeligt svedtransporterende tøj ikke. Der forsvinder varmen, og så snart det bliver fugtigt, bliver det ubehageligt at have på,” siger Bjørn Thomsen.

Svedtransporterende trøjers vigtigste funktion er at få transporteret sveden væk fra kroppen, så den føles tør, og uønsket afkøling minimeres, når du for eksempel holder pause.

Men samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at dehydreringen er stor, når du har en svedtransporterende trøje på. Kroppen forsøger nemlig at svede endnu mere for at køle sig, så længe du er i aktivitet.

Når man har to lag uld på på samme tid, er uld også svedtransporterende. På den måde kan du kombinere begge effekter ved hjælp af ulden; både varmen og den svedtransporterende effekt.

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Hvilken trøje skal du vælge til roturen?

Spørger du Bjørn Thomsen, er der derfor ingen tvivl om, hvilken af de to kvaliteter, der er at foretrække.

“Hvis du er fysisk aktiv og skal kunne holde varmen samtidig, så er uld den bedste løsning. Og med uld kan du vælge at bruge et eller flere lag, alt afhængig af hvornår på året, du ror, og hvor aktiv du er,” siger Bjørn Thomsen og slutter:

“Når du har to lag uld på på samme tid, er uld også svedtransporterende. På den måde kan du kombinere begge effekter ved hjælp af ulden; både varmen og den svedtransporterende effekt.”