Hold hovedet varmt i kajakken og kanoen

Hovedet er det sted på kroppen, hvor vi afgiver allermest varme. Derfor er det ekstra vigtigt at holde sig varm netop her på kano- og kajakturen.

En god hue er både en billig og nem måde at sikre sig mod afkøling på vandet. Foto: Ajs Nielsen

Selvom det kan virke som en lille beklædningsgenstand, så er det en beklædningsgenstand med stor betydning. Du kan nemlig miste op til 70 procent af din samlede kropsvarme alene gennem afkøling af hoved og hals.

Derfor er huen en ekstrem vigtig beklædningsgenstand at have med sig i kajakken, da varmen fra en hue kan føles som en ekstra trøje, når du er på vandet.

“Vi afgiver ekstremt meget varme fra hovedet, og derfor er det en god idé at have hovedbeklædning med dig hele året rundt. Hav altid en hue på dig, og brug eventuelt en kasket i sommerperioden,” siger Bjørn Thomsen.

Hvad er en neoprenhue?

Der findes neoprenhuer, der er lavet specifikt til kajak og vandsport generelt. En neoprenhue består normalt af et lag på 1 til 2 milimeter neopren. Den kan være meget nyttig, hvis du skal på en tur i kajakken, hvor du ved, at dit hoved vil komme under vand. For eksempel hvis du skal træne rul.

“I de situationer er en neoprenhue rigtig rar, men resten af tiden kan den være ubehagelig at have på. En neoprenhue er varm, du kan ikke særlig godt ånde i den, og så sidder den samtidig rigtig stramt, fordi dens funktion netop er at holde vandet ude,” siger Bjørn Thomsen.

Vi afgiver ekstremt meget varme fra hovedet, og derfor er det en god idé at have hovedbeklædning med sig hele året rundt

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Derfor anbefaler han, at du på de almindelige kajakture, hvor du ikke planlægger at skulle lave en masse rul, har en almindelig hue på.

“Jeg foretrækker selv at bruge en god uldhue til at regulere temperaturen med. Uld har nemlig den fordel, at det holder på varmen, selvom det bliver fugtigt eller vådt,” siger Bjørn Thomsen.

Huen er ekstra sikkerhed på vandet

En hue beskytter både dit hoved og din hals mod afkøling, når du er på vandet i kanoen eller kajakken. Hjernen kræver nemlig en konstant temperatur, men er kun beskyttet af et tyndt hudlag. Samtidig ligger de store hovedpulsårer mellem hjertet og hjernen forholdsvist yderligt på halsen, og derfor er de også meget udsat for afkøling.

Når kroppen begynder at registrere afkøling, sænkes blodtilførslen til de ydre kropsdele som arme og ben, mens gennemstrømningen til hovedet øges. Det er forklaringen bag, at du kan miste op til 70 procent af din kropsvarme alene gennem afkøling af hoved og hals. 

En hue er med andre ord både en billig og nem måde at sikre sig mod afkøling på vandet.

“Som kajakroer bør du altid have en god hue med i din pose eller taske med skiftetøj, som du kan tage på, hvis det bliver koldt ude på vandet,” siger Bjørn Thomsen.