Få styr på rojakken til kanoen eller kajakken

Rojakken er en vigtig beklædningsgenstand, uanset om du er på tur i kanoen eller kajakken. Læs hvad du skal holde øje med, når du vælger rojakke

Der er flere ting, der er gode at vide, inden du anskaffer dig en rojakke. Foto: Lisbeth Skøttergaard

En rojakke er roerens yderste beskyttelse mod vind, regn og vandsprøjt fra bølgerne. Rojakker findes i et utal af modeller, der strækker sig fra de billige, ikke-åndbare udgaver i hundredekroners-klassen til de dyre udgaver i tusindekroners-klassen, der er lavet i Goretex og andre high tech-materialer.

Hvilken rojakke du skal vælge afhænger af dine behov, fortæller Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

“Hvis du også skal bruge din rojakke ud over en Long John-neoprendragt, så kan det være en rigtig god idé at investere i en dyrere rojakke, der lukker ordentligt til i halsen og som har neopren ved håndleddene. Men bruger du sjældent din rojakke, så kan en almindelig skaljakke være helt fin,” siger han.

Hvad kendetegner rojakker i de forskellige prisklasser?

Rojakker i den billigere prisklasse består ofte af en spraytop, du tager over hovedet, hvis det er blevet køligere eller der pludselig skulle komme en regnbyge. De har elastik i livet og velcro-lukning ved halsen og håndleddene.

Ved de billige rojakker er der ikke neopren eller latex ved håndleddene, og det betyder, at de ikke er vandtætte

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

De dyre modeller består af flere forskellige materialer og har flere funktioner, og det er det, du betaler for ved denne model. De dyre modeller har som regel tunnel i livet til skørt, ligesom de har latex- eller neoprentætning i håndleddet. Ved halsen er der som regel en semilatex-lukning, som kan gøre halsåbningen næsten helt tæt. Mange modeller har også en justerbar hætte med skygge.

De dyre modeller er særligt velegnede i vintersæsonen, hvor den inderste del af tunellen kan anvendes som rullelukning i sammenhæng med tørbukser. Rojakken og tørbukserne giver på den måde en kombination, som skaber en fleksibel semitæt tørdragt til langt de fleste vinterture.

Hvilken rojakke passer til dit behov?

Det er som regel altid sådan, at pris og kvalitet hænger sammen - og det samme gælder rojakker.

“Ved de billige rojakker er der ikke neopren eller latex ved håndleddene, og det betyder, at de ikke er vandtætte. Og samtidig skal du være opmærksom på, at selvom du investerer i en dyr rojakke i Goretex-kvalitet, så er der ikke nogen materialer, der er åndbare under redningsvesten,” siger Bjørn Thomsen.