Iffe Lundberg: Det var basket eller tæsk!

Iffe Lundberg er en af nutidens største danske basketballstjerner. Men hvorfor begyndte han at spille? Og hvorfor skal flere børn og unge snøre basketstøvlerne?

Iffe Lundberg i aktion for landsholdet. Det var måske aldrig kommet så vidt, hvis det ikke havde været for god gammeldags broderkærlighed. Foto: Privatfoto

21-årige Gabriel Iffe Lundberg - bedre kendt som 'Iffe' - er måske et af de bedste bud på en kommende dansk NBA-spiller. Guarden fra Horsens IC har i denne sæson imponeret med højt og stabilt niveau i Basketligaen, og er nok den bedste danske spiller på forsvaret.

Men det der med at spille basket var egentlig ikke hans egen idé. Iffe Lundberg havde måske aldrig nogensinde snøret basketstøvlerne, hvis det ikke havde været for god gammeldags broderkærlighed.

"Det startede faktisk med, at min storebror hev mig med til træning i Stevnsgade, hvor han spillede. Jeg spillede ellers fodbold, men jeg skulle med ham. Ellers ville jeg få tæsk," griner Iffe Lundberg.

Og den dengang 5-årige Iffe Lundberg fandt hurtigt ud af, at det faktisk var ret sjovt at rende rundt og drible i hallen, så han startede også i Stevnsgade. Så var karrieren skudt i gang.

Klublivet giver glæder både på og uden for banen

Netop det at starte i en klub bragte en masse andre glæder med sig end 'bare' basketball.

"Jeg lærte selvfølgelig sporten at kende og alt det fundamentale i spillet, men jeg fik også mange sociale aspekter med i bagagen. Jeg har mødt mine to bedste venner gennem basket, og jeg husker, hvordan det bare var fedt at spille med ens kammerater og have det sjovt både på og uden for banen," udtaler Iffe Lundberg.

Derfor opfordrer han også alle basketglade børn og unge til at starte med at spille i deres nærmeste klub.

"Det er en helt unik følelse at være en del af en klub og et hold. Når man er barn, handler det selvfølgelig om at have det sjovt, men samtidig lærer man rigtig meget om, hvordan man løfter sammen i flok og så lærer man at høre efter," påpeger Iffe Lundberg.

Basketball har givet mig forståelsen af, at man kan gøre, hvad man vil. At man skal have lov at have store drømme og at nå i mål med dem, for så at sætte sig nye mål.

Iffe Lundberg

Han levede nærmest i hallen

Han brugte selv al sin fritid i hallen i ungdomsårene, fordi han havde en ambition om at blive rigtig god. Faktisk tog han 10. klasse med, selvom han godt kunne have startet på en ungdomsuddannelse efter 9. klasse, fordi det gav ham mere tid til at spille. Jo mere basket, jo bedre.

"Jeg fandt på et tidspunkt ud af, at jeg var ret god til det. Derfor var det vigtigere for mig at træne i hallen end at sidde i skolen, men det var ikke sådan, at jeg ikke fulgte med i skolen. For mig rummer basket bare en fed dimension, hvor jeg kan teste mig selv. Det gør jeg stadig i dag," fortæller Iffe Lundberg.

Han mener faktisk, at sporten har givet ham venskaber for livet og i høj grad har gjort ham til den person, han er i dag.

"Basketball har givet mig forståelsen af, at man kan gøre, hvad man vil. At man skal have lov at have store drømme og at nå i mål med dem, for så at sætte sig nye mål," siger Iffe Lundberg.

"Og så er det klart, at det har givet mig mange hård på brystet at blive professionel. Det har gjort mig til en meget disciplineret ung mand, som tænker meget over, hvad han gør," slutter han.