Det tager mellem 20 sekunder og et minut at drukne

Tro ikke, at junior kan klare sig selv på stranden, selvom dit barn har fået et svømmemærke. Det er dit ansvar som forælder, at dit barn ikke drukner.

Forældre skal gå med i vandet i stedet for at stå på badebroen eller tjekke Facebook. Tro ikke, at når junior har taget et svømmemærke, kan han klare sig selv. Foto: Kristina Møller

Når sommersolen skinner, og det er tid til en strandtur, så får John Mogensen, chef for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, igen og igen det samme spørgsmål: ”Hvor gammel skal mit barn være for at bade alene?”

Og han giver præcist det samme svar til forældrene hvert eneste år.

”Jeg siger, at det kommer an på, hvor meget du holder af dine børn. Mine egne børn er ni og 12 år og begge konkurrencesvømmere, men de får ikke lov at bade alene i havet af den grund. Når vandet bliver sort, og de får tang viklet om benene, glemmer de alt, hvad de har lært,” siger John Mogensen.

Det tager mellem 20 sekunder og et minut at drukne. Det går vildt hurtigt

John Mogensen, chef for den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Han har mere end 25 års erfaring som svømmetræner og livredder og har også været med til at udvikle Ocean Rescue Camps. Det er sommerskoler med fokus på livredning, som DGI udbyder i samarbejde med lokale svømmeklubber og idrætsforeninger.

5 tips til at styrke dit barns sikkerhed i vandet og på stranden:

  1. Dit barn skal lære at svømme, gerne i en klub. Forældre skal arbejde videre med barnets svømmefærdigheder, når I er på stranden.
  2. Gå med i vandet i stedet for at stå på badebroen. Se ud, som om du nyder det. Det skal være en legesituation og ikke en undervisningssituation.
  3. Lær dit barn at rejse sig i vand: Fra siddende position til stående og fra liggende på maven. Du kan begynde allerede, når barnet har lært at gå.
  4. Lær dit barn at vende sig fra mave til ryg og flyde på ryggen.
  5. Lær dit barn at flyde på maven med hovedet under vand. Også uden svømmebriller.

Børn skal lære at svømme

Drukneulykker er der ikke mange af i Danmark - i 2015 var der syv - men de er alle én for meget.

John Mogensen opfordrer derfor alle forældre til at lære deres børn at begå sig i vand.

”Helt basalt skal børn lære at svømme. Det kan de fint gøre i en svømmeklub, men det er ikke nok at øve den halve time om ugen. Foreningerne giver barnet nogle værktøjer og færdigheder, men forældrene skal arbejde videre med dem i svømmehallen eller ved stranden,” siger han.

Forældre er uopmærksomme på stranden

Når solen skinner og stranden kalder, så er det ikke kun havet, der frister.

John Mogensen mener, at forældrene ofte er uopmærksomme eller giver slip for hurtigt, når børnene kan svømme.

”Det dur ikke, at forældrene lige tjekker Facebook, mens ungerne leger i vandet. Forældrene skal aflæse situationen, så de er klar, hvis barnet glider baglæns under vandet på vej til at drukne."

"Du skal ikke at tro, at når bare junior har taget et svømmemærke, kan han klare sig selv. Det tager mellem 20 sekunder og et minut at drukne. Det går helt vildt hurtigt,” siger John Mogensen.