Gør som triatleten - og bliv en bedre løber

Kast dig på cyklen, i vandet og husk styrkeøvelser for at blive bedre til at løbe. Det forsøgte eksperter at overbevise 200 løbere om på Syddansk Universitet til løberseminar.

Det ser sjovt ud, men det er alvorligt nok at styrketræne. Variér din træning, og bliv bedre Foto: Kir Klysner

”Man må ikke være slave af løb. Det gælder både på elite- og motionsniveau,” mener Mikkel Larsen, som er Danmarks førende træner i sprint- og hækkeløb.

Han træner blandt andre Sara Slott Petersen, der går (løber) efter medaljer til OL i Rio til sommer 2016.

Den professionelle hækkeløber er flere gange om ugen i træningsrummet for at styrketræne og bruger crosstrainer og romaskine til konditionstræning i stedet for at løbe.

”Min krop kan ikke holde til mere end tre og en halv løbetur om ugen, ellers risikerer jeg at få træthedsbrud. Men jeg har jo nået det her niveau ved kun at løbe tre gange om ugen,” fortalte Sara Slott Petersen på løberseminaret den 8. november 2015 på Syddansk Universitet.

Hurtigere og længere

200 løbere på mange forskellige niveauer var samlet for fjerde gang til løberseminaret, som er arrangeret af DGI, Dansk Atletik Forbund og Syddansk Universitet.

Variation til dit løb

  • Cykling
  • Svømning
  • Aqua jogging
  • Styrketræning med og uden maskiner
  • Konditionstræning på maskiner som for eksempel crosstrainer og romaskine
  • Også fodbold og andre idrætsgrene virker positivt ind på dit løb

Her blev de 200 deltagere skiftevis bænket til foredrag og udsat for flere sjove og hårde øvelser.

En af dem er 71- årige Steen Klercke, som er løbeinstruktør og løber 10-15 kilometer to gange om ugen.

”Jeg kommer for at få nye lag på det, jeg ved i forvejen. Jeg arbejder jo også med at få folk til at blive ved med at træne, selvom de har fået løbeskader. Problemet er, at mange vil løbe hurtigere og længere. Jeg skal hjem og bruge nogle løbelege, for er en ny dimension i min træning.”   

27-årige David Stoltenborg gik efter alle de teoretiske sessioner til seminaret. Han dyrker ultra-maraton, som typisk er over 50 kilometer, og skyrunning på bjerge i Norge.

”Så sent som i går gik jeg helt kold, da jeg løb maraton. Jeg vil have fagligt input om, hvad jeg skal spise, og hvad jeg kan gøre ved at ændre træningsformer og -mængde.”

David Stoltenborg spurgte også til, om fodboldtræning ville forbedre hans løb og fik et ja fra Christian Neergaard.

Variér tempoet

Christian Neergaard er fysioterapeut og lektor og master i Idræt og Velfærd, og en af de eksperter, der på det kraftigste opfordrer løbere til at dyrke andet end løb – både for at forbedre ens løb, forebygge og genoptræne efter skader.

”Triatleter kan træne helt vildt mange timer, fordi de træner forskellige ting. Det er også godt for løbere.”

Også tempoet bør du variere, hvis du vil være rigtig god til at løbe, fortalte overlæge og professor i sundhed Bente Klarlund Pedersen.  

”Hvis man vil løbe langt, skal man træne både lange løb og korte sprint.”