Ansvaret tiltrækker de unge til bestyrelsesarbejdet i Aars Gymnastikforening
3 ud af 7 medlemmer i bestyrelsen i Aars Gymnastikforening er under 20 år. Opskriften er ret enkel. De unge tiltrækkes af tanken om at gøre en forskel og være med til at give glæden videre – og så krævede det ikke mere end et prik på skulderen.
Else Sigrid Sørensen er 18 år gammel. Til daglig går hun i 2.g på Vesthimmerlands Gymnasium og HF – og så er hun Gymnast. Med stort G. Men, hvad der også står på hendes CV, er sekretær og bestyrelsesmedlem i Aars Gymnastikforening sammen med to andre på hendes egen alder. Til sammen udgør de ca. halvdelen af bestyrelsen i foreningen.
Men det var ikke skrevet i stjernerne, at det var sådan, det ville ende. Tanken om bestyrelsesarbejdet var egentlig slet ikke noget, som Else havde overvejet, indtil hun blev prikket på skulderen efter efter en gymnastikopvisning i foreningen.
”Jeg har nogle gange tænkt, at bestyrelsesarbejde var noget lidt kedeligt noget med en masse papirarbejde. Så jeg har faktisk aldrig overvejet, at bestyrelsesarbejdet skulle være en mulighed, men så kom formanden og prikkede til en veninde og jeg og fortalte om, hvad det vil sige, at sidde i bestyrelsen og spurgte, om vi ikke kunne have lyst til at komme og høre mere omkring det,” fortæller Else Sigrid Sørensen.
Det kunne de godt, og efter en snak med formanden og bestyrelsen var beslutningen klar:
”Det er fedt, at kunne være med bagved det, der driver foreningen. At være med til at se, hvad der skal til, for at man kan udvikle en forening, og så gøre en forskel og bidrage med tiltag. Jeg blev helt bidt af det ansvar, som man kunne få, og så stillede jeg op til generalforsamlingen,” siger Else Sigrid Sørensen.
Det var hun ikke den eneste unge, der gjorde. Faktisk var de tre unge på henholdsvis 18,18 og 19 år, som blev valgt ind i bestyrelsen den 24. marts 2022. Og ifølge Center for Frivillig Socialt Arbejdes frivillighedsrapport, så er det ikke usædvanligt. 43% af de ikke frivillige unge mellem 16-29 år svarer nemlig, at de gerne vil være frivillige, hvis de bliver spurgt direkte.
De unges input er vigtige i rekrutteringen af nye unge medlemmer
Ifølge Else er de unge bestyrelsesmedlemmer vigtige, for at evt. nye tiltag mod unge i foreningen rammer rigtigt.
”De fleste tilbud i idrætsforeningen er rettet mod de unge. Det er os, det er til, så det er oplagt, at vi også bidrager ind i bestyrelsesarbejde med de tiltag, som vi synes er attraktive, så det også bliver relevant for os,” siger Else Sigrid Sørensen.
Ann Myrup, der er formand i Aars Gymnastikforening er heller ikke i tvivl om, at de unges inddragelse i bestyrelsesarbejdet er helt essentielt for foreningens udvikling.
"Det er vigtigt for os som forening at have unge med i bestyrelsen, da de er vores fødekæde. Det er vigtigt, at de oplever at de kan gøre en forskel og bliver lyttet til, ellers kommer vi til at mangle bestyrelsesmedlemmer fremover, hvis vi ikke fanger dem nu. Det er også “sundt” for os, at der kommer unge ind i bestyrelsen, der stiller spørgsmål til “plejer”, og udfordrer os lidt på, hvorfor vi gør ting, som vi gør. Det giver os en ny dynamik," siger Ann Myrup.
Ugen er planlagt – og så er det ikke noget problem
Else går til daglig i 2.g. Men selvom skolen fylder meget, så får hun kalenderen til at gå op i en højere enhed, så der er tid til både at være gymnast, instruktør og bestyrelsesmedlem.
I et cirkaestimat på tid på bestyrelsesarbejdet peger Else på 5-7 timer om måneden. Der skal være plads til at komme til bestyrelsesmøde á ca. 3 timers varighed, og så skal der være lidt tid til at arbejde mellem møderne. Opgaverne er dog sjove:
”Vi har nogle udvalg, hvor jeg er med til at stå for et arrangement for alle vores instruktører. Der skal ske noget socialt, hvor vi skal ud og teambuilde i fælles flok, så vi bliver rystet sammen og får et stærkt fællesskab på tværs af foreningen,” siger Else Sigrid Sørensen.
Lektierne og opgaverne bliver skrevet lige efter skole, så aftenerne kan blive brugt på foreningsaktivitet.
”Det er jo min hverdag. Sådan har den set ud, siden jeg gik i 5. klasse, hvor jeg blev hjælpeinstruktør, så det er et spørgsmål om prioritering. Når man elsker noget så højt, så bruger jeg også gerne tid på det,” fortæller Else.
”Jeg synes, det er vigtigt at give glæden videre”
Else har i mange år selv dyrket gymnastik. Mærket glæden. Fællesskabet. De engagerede instruktører. Hun er ikke i tvivl om, at de har været en inspiration for, hvorfor hun også selv er blevet både instruktør og bestyrelsesmedlem:
”Det er jo min mulighed for at give den glæde, som jeg selv har fået ved gymnastikken, videre til andre unge. Hvis ikke der er nogle frivillige, så er der heller ikke nogen tilbud, så jeg synes det er ekstremt vigtigt, at man giver glæden, oplevelser, og det som man selv har fået, videre til andre børn og unge.”
Derfor er hendes opfordring til andre unge også klar:
”Gør en forskel i din idrætsforening igennem frivilligt arbejde. Det behøves ikke være bestyrelsesarbejde, men kan også være hjælp med oprydning til en fest eller lignende. Det gør en stor forskel,” siger Else Sigrid Sørensen.