Nyt samarbejde skal styrke unge kvinders deltagelse i fritids- og foreningslivet i Hjørring Kommune
Hjørring Kommune og DGI Nordjylland har indgået et nyt to-årigt projektsamarbejde, der skal få flere unge kvinder i alderen 16-24 år til at være en del af det stærke fællesskab i fritids- og foreningslivet.
Rigtig mange børn i alderen 7-12 år er en del af de sunde fællesskaber i de nordjyske idrætsforeninger, men en stor del af dem stopper igen, når de bliver teenagere og unge voksne. Det gælder særligt unge kvinder, og det skal et nyt to-årigt projektsamarbejde mellem Hjørring Kommune og DGI Nordjylland forsøge gøre noget ved.
Målet er klart: Flere kvinder i alderen 16-24 år skal være en del af fritids- og foreningslivet i Hjørring Kommune.
Indsatsen blev kickstartet med en inspirerende aften i Hallen Park Vendia den 11. oktober, hvor der blev sat fokus på betydningen af fællesskaber i foreningslivet som en kilde til øget trivsel og mental og fysisk sundhed for unge kvinder.
- Vi er begejstrede for at have indledt dette spændende samarbejde med DGI Nordjylland, der sigter mod at styrke unge kvinders deltagelse i fritidslivet og øge deres trivsel. Fællesskaber i fritidslivet kan være en indgang til sunde fællesskaber og en måde at skabe et stærkt socialt netværk på. Resultaterne fra Hjørring Kommunes Sundhedsprofil 2021 har peget på, at der er behov for nogle sundhedsindsatser for unge, og særligt kvinder i alderen 16-24 år, og det er dette samarbejde blandt andet en respons på, siger Mathias Holger Nielsen, formand for Fritids- og Folkeoplysningsudvalget i Hjørring Kommune.
Sammen i et stærkt samarbejde for trivsel og styrket fritidstilbud
Frivillige Folkeoplysende foreninger i Hjørring Kommune har haft mulighed for at søge om at være med i projektet. Blandt ansøgningerne er seks foreninger blevet udvalgt. Bjergby-Mygdal Idrætsforening, Fortuna Hjørring, Hjørring Tennisklub & Hjørring Padel, Løkken Surf Klub, Vrå Gymnastikforening og Yong Do Kwan Taekwondo skal i resten af 2023 og hele 2024 være med til at gøre en forskel for målgruppen.
De seks foreninger bliver centrale i et arbejdsfællesskab, som går på tværs af DGI Nordjylland og Hjørring Kommune. De seks foreninger vil mødes løbende i et struktureret foreningsudviklingsforløb, som DGI Nordjylland og Hjørring Kommune faciliterer. Hver af de deltagende foreninger har fået tildelt 25.000 kr. til udvikling af nye tiltag målrettet projektets målgruppe.
Udover de seks foreninger, der er en del af projektet, er der en bred vifte af andre foreninger i Hjørring Kommune, der allerede tilbyder spændende fritidstilbud til projektets målgruppe. Projektet sigter både mod at skabe nye attraktive aktiviteter og samtidig øge synligheden af allerede eksisterende aktiviteter.
Unge kvinder inviteres til at forme og kommunikere projektet
Som en ekstra dimension af projektet søger Hjørring Kommune unge kvinder i alderen 16-24 år, som ønsker at blive en del af et pigeråd. Dette råd vil repræsentere målgruppen og spille en central rolle i udformningen og kommunikationen af projektet, og det giver de unge kvinder en stemme i processen.
Fritidsfællesskaber kan fremme trivslen blandt unge
"Vi laver indsatsen, fordi foreningslivet er en fantastisk ramme for unges fællesskaber, også kvinder. For at gøre den ramme relevant, og fylde den ud, forsøger vi i dette projekt at involvere, være nysgerrige og give unge og foreninger lokalt mulighed for at arbejde med deres ideer," fortæller Benny Henrik Hansen, formand for DGI Nordjylland.
Hjørring Kommune sætter sammen med DGI Nordjylland fokus på unge kvinders deltagelse i fritids- og foreningslivet, da flere undersøgelser viser, blandt andre en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, hvordan deltagelse i fritidsfællesskaber kan være med til at fremme trivsel blandt unge. Og netop et stigende antal unge kvinder stopper med at deltage i idrætsforeningerne i ungdomsårene. Baseret på resultaterne fra Hjørring Kommunes Sundhedsprofil 2021, som blev udarbejdet i samarbejde med Region Nordjylland og andre nordjyske kommuner, tegner der sig et billede af, at kvinder i alderen 16-24 år er mindre fysisk aktive i forhold til unge mænd i samme aldersgruppe.