Tommerup Skytteforening: Vi skal tilbage til holdtræning

Det er forskelligt, hvad der motiverer børn og unge. Det blev tydeligt, da Tommerup Skytteforening og Vissenbjerg Skytteforening deltog i et GO! forløb i samarbejde med Trygfonden. Nu vil Tommerup Skytteforening tilbage til holdtræning efter en lang periode med corona.

Alle skytteforeninger kender til serieskydning. Den ene skytte efter den anden træder ind ad døren til skydebanerne, lægger en 20’er på bordet, tager 20 patroner, skyder sine 20 skud og går hjem igen. Det kan hurtigt blive for ensformigt for unge skytter - især fordi det kun rammer en af de fire motivationsformer, som GO-motiverne tager udgangspunkt i.

Efter halvandet år med corona, skal vi igen have fokus på holdtræning, hvor alle de unge skytter træner det samme - og hvor vi starter op med lidt opvarmning og teori. GO-motiverne er en god måde at strukturere ens træning

Susanne Højbjerg, træner i Tommerup Skytteforening

Holdtræning er ikke komplekst

Om GO-motiverne

GO Fit: Sundhed - at være sund

GO Pro: Udfordring - at være god

GO Fun: Glæde - at være i nuet

Go Together: Fællesskab - at være sammen

Hvert GO-motiv siger noget om, hvad der motiverer det enkelte barn til at dyrke idræt. Nogle motiveres mest af GO Fun, mens andre motiveres mest af GO Pro. Tommerup Skytteforening og Vissenbjerg Skytteforening blev tilbage i december præsenteret for GO-motiverne:

”I det konkrete forløb med Tommerup Skytteforening og Vissenbjerg Skytteforening var det holdtræningen og den strukturerede, men også varierede træningsgang, der var fokus på. Det er noget af det, vi ved, at er med til at gøre det sjovt at gå til skydning, så de unge skytter bliver ved med at gå til skydning i længere tid” siger Charlotte Jakobsen, idrætskonsulent for skydning i DGI Fyn, og tilføjer:

"Jeg ville gerne vise trænerne, at det ikke behøver at være særlig komplekst at afholde holdtræning fremfor serieskydning. Serieskydning, som mange skytteforeninger tilbyder, kan hurtigt blive for ensformigt - især fordi det kun rammer en af de fire GO-motiver, nemlig GO Pro. Forløbet har haft fokus på alle fire GO-motiver: teori, opvarmning, skydelege og et lille konkurrencemoment. Arbejdet med holdtræning i stedet for serieskydning er noget af det, vi generelt er meget opmærksomme på i skydeidrætten - og det er go-motiverne rigtig gode til at underbygge, siger Charlotte Jakobsen.

Det er hyggeligt og sjovt

Det er forskelligt, hvad der motiverer børn og unge - og det blev tydeligt under forløbet.

”Det er hyggeligt at gå til skydning, jeg vil gerne blive bedre til at skyde, jeg får et adrenalin boost, jeg synes det er sjovt, jeg går til skydning for fællesskabet”. Sådan svarede de 10 skytter, da de blev stillet spørgsmålet: ”Hvorfor går I til skydning?”

Vi går til skydning, fordi det er hyggeligt og sjovt. Trænerne kender os godt og giver os komplimenter

Adam 10 år, Victoria 9 år, og Catarina 8 år, skytter i Vissenbjerg Skytteforening

Adam, Victoria og Catarina synes, at det har været en anderledes træning end de plejer. De er enige om, at det har været sjovt at lave opvarmning, at samarbejde med hinanden, at lave konkurrenceskydning - og være sammen med alle de andre.

Vi er blevet meget mere skarpe på, hvad vi skal sige og gøre for at den enkelte skytte bliver motiveret

Susanne Højbjerg, træner i Tommerup Skytteforening

”Nogle af vores nye skytter har ikke prøvet holdtræning, hvor man kommer igennem de fire GO-motiver, fordi vi i halvandet år med corona ikke har måttet ret meget. Så for os som forening, er det et spørgsmål om at komme tilbage til det igen. Vi er blevet meget mere skarpe på, hvad vi skal sige og gøre for at den enkelte skytte bliver motiveret,” lyder det fra Susanne Højbjerg, træner i Tommerup Skytteforening.