Unge i front, møllevinger og vejambassadører får hele Roslev til Lokaldysten

Med ung energi, et fælles formål og kreativ kommunikation har tre unge kvinder skabt en kæmpe succes med Lokaldysten, som hele Roslev by bakker op om.

De er ikke prototypen på bestyrelsesmedlemmet i idrætsforeningen. Og nok heller ikke på den typiske beboer i landsbyen Roslev i Skive Kommune.

Men måske er netop det en af grundene til, at Sara Dalgaard Villadsen, Pernille Futterup og Mette Handberg Svensson, der alle er sidst i 20’erne, skaber rammerne om et arrangement, som over en tredjedel af Roslevs indbyggere møder op til.

450 personer mødte op den 14. maj til Lokaldysten i Roslev, som i 2023 blev afviklet for anden gang. Lokaldysten går ud på, at små lokalsamfund dyster mod hinanden om at gå, løbe og cykle flest kilometer på to timer. I Skive Kommune deltog otte lokalsamfund, og Roslev snuppede en flot andenplads med samlet 2.650 kilometer.

”Det var overvældende. Jeg var ved at begynde at græde, da jeg skulle byde velkommen. Folk blev ved med at komme. Vi var meget taknemlige for, at folk ville bakke op. Det er det, der gør det sjovt at arrangere,” siger Sara.

Nu skal den mølle have sine vinger

Hvordan stabler man et arrangement på benene, der fanger så stor en del af byen? Det vigtigste er at finde et fælles formål. I år var det at samle ind til Roslev Mølles vinger, som er et vartegn for byen.

”På den måde oplever folk, at de har gjort en forskel, og de er stolte over, at de har været med til at bidrage. Selvom vi kun har bidraget med en 23. del af det samlede beløb, har folk sagt: ’Nu skal den mølle have sine vinger.’ Det giver ejerskab, og så er de mere dedikerede,” siger Sara.

Og rigtig mange bidrager. Selvom de fysiske aktiviteter er omdrejningspunktet for Lokaldysten, skaber de tre kvinder med simple greb rammer, som langt flere end dem med hurtige løbesko og dyre racercykler kan se dem selv i.

Hvis man kan fange børnene, så er det svært for forældrene at sige nej

Mette Handberg Svensson

Gratis slush-ice og medaljer til alle børn, musik, en pølsevogn og servering af fadøl gør Lokaldysten til meget mere end to timers motion.

”Vi har fokuseret på, at du bare skal komme og være, for det handler om at være sammen. Folk blev længe efter dysten og hyggede sig sammen, og mange sagde bagefter, at det havde været sådan en hyggelig dag. Aktiviteterne faciliterede, at folk mødtes, men det var ikke det, som var afgørende på dagen,” siger Sara.

Roslev Søpark dannede en perfekt ramme om Lokaldysten.Roslev Søpark dannede en perfekt ramme om Lokaldysten.

Det bedste der kan ske for forældre

Næste skridt handler om at få fortalt hele byen om Lokaldysten. Også her går de tre kvinder kreativt, men simpelt til værks. De laver Facebook-opslag i lokale grupper, deler flyers ud i alle postkasser og hænger plakater op ved frisøren, i brugsen og i lægehuset.

Men den måske vigtigste indsats er udnævnelsen af lokale vejambassadører, så hver vej har en Lokaldyst-repræsentant, der hjælper med at sprede budskabet.

”Så har vi haft fat i en fra hver vej og spurgt, om de ville stå for at samle vejen, så vejens beboere kunne følges ad. Det har gjort det nemmere for nogle, der ellers ikke vidste, hvem de skulle tage af sted med,” siger Sara.

De gør også Lokaldysten attraktivt for børn og børnefamilier, som udgør en stigende del af beboerne i Roslev. Det gælder både med lavpraktik som tidspunktet en søndag formiddag og adgang til legeplads og højstole og i kommunikationen.

”I ugen op til hang vi plakater op på skolen, i børnehaven og SFO’en om gratis slush-ice og medaljer til børnene. Hvis man kan fange børnene, så er det svært for forældrene at sige nej,” siger Mette Handberg Svensson.

”Det er også vigtigt, at det er gratis, og at børnene er aktiverede i to timer. Det er det bedste, der kan ske for forældre.”

Det kan de færreste sige nej til

Sara, Mette og Pernille er gode til at spørge om hjælp. Både blandt frivillige, lokale virksomheder og fonde.

”Man skal ikke være bleg for at spørge. Det er vi nok ikke,” griner Mette.

Fordi de tør spørge, får de lov at låne alt fra køletrailer og slush-ice-maskine til pølsevogn og lydudstyr. De får kontante beløb af lokale fonde og erhvervsdrivende, der dækker udgifterne til medaljer, pølser, vand og meget andet.

Der er nogle med, som vi aldrig har set før, og vi har boet her hele vores liv

Sara Dalgaard Villadsen

Og da kølevognen klokken halv ni aftenen inden Lokaldysten ikke kunne tilsluttes det stik, som det var planen, spurgte de en lokal elektriker om hjælp, og han kom til undsætning. Hjælpen blev hans sponsorat.

”Hvis man siger: ’Jeg ved, at du kan det her, og vi kunne godt bruge din hjælp,’ så kan de færreste sige nej,” siger Mette.

Resultatet er, at lokale frivillige bemander både start- og målområde, ruter, grill og pølsevogn, og at sponsorater dækker Lokaldystens samlede udgifter på lidt over 7.000 kroner.

Faktisk er der efter dagen og med præmiesummen for andenpladsen lagt oveni hele 7.000 kroner i overskud, som går til møllens nye vinger.

Image00015

Belønner ungt initiativ

Og så er vi tilbage, hvor vi startede, med succesens sidste ingrediens. Sara, Mette og Pernille var måske unge og naive, da de sagde ja til at arrangere Lokaldysten. Men det er de glade for i dag. For lysten til at fortsætte og gøre Lokaldysten endnu bedre vokser kun, når de oplever byens opbakning.

”Vi hører tit folk i byen sige, at det er fedt, at det er nogle unge, der gør noget, og derfor bakker de op. Det er også hårdt på dagen, men opbakningen er bare megafed, og det gør, at vi gerne vil gøre det igen,” siger Mette, og Sara tilføjer:

”Hvis vi vil være sikre på, at der også sker noget, når vores børn bliver ældre, så skal vi også være med til at tage initiativ og bakke op.”

Og der sker noget, når der er Lokaldysten i Roslev. Både under selve dysten og længe efter, at kilometerne er talt op.

”Der er nogle med, som vi aldrig har set før, og vi har boet her hele vores liv. Det er måske dem, vi ikke ser i hallen eller til byfest, så man kommer til at snakke med nogle, man ikke snakker med normalt. Det giver sammenhold på tværs af generationer,” siger Sara.

”Byen har fået ejerskab over det. Vi har fået en tredjeplads og en andenplads, så nu siger folk: ’Næste år vinder vi.’ Det er en dag, vi har sammen som by.”

Lokaldysten

Lokaldysten er et arrangement, hvor mindre landsbyer eller lokalsamfund dyster mod hinanden om at gå, løbe og cykle flest kilometer på to timer. Alle kan deltage, og hver en kilometer tæller.

I Skive Kommune deltog otte lokalsamfund i 2023. De otte var Rødding, Højslev Kirkeby, Roslev, Hem, Durup, Balling, Ørslevkloster og til sidst Søby, Højslev og Dommerby sammen. Tilsammen deltog knap 1.400 personer i de otte lokalsamfund, og der blev tilbagelagt over 10.000 kilometer.

Højslev Kirkeby vandt Lokaldysten i 2023 med flest kilometer per indbygger foran Roslev og Hem. Vinderne af Lokaldysten modtager et pengebeløb, som kan bruges på aktiviteter eller projekter i lokalsamfundet.

Lokaldysten er arrangeret af DGI Midtjylland i samarbejde med lokale tovholdere og foreninger, Bevæg dig for livet og Skive Kommune.