Overlund GF’s frivillige kvindenetværk modtager ny frivillighedspris
Frivilligheden blomstrer i Overlund GF efter opstarten af et nyt kvindenetværk, hvor man selv vælger opgaver til, når man kan og vil. Derfor modtager initiativtagerne DGI Midtjyllands nye frivillighedspris, Lad frivilligheden blomstre.
Før var bestyrelsen ved at drukne i opgaver, og mange opgaver blev ikke løst. Men det er forandret efter opstarten af OGF’s Kvinder, et nyt kvindenetværk i fodboldklubben Overlund GF.
Netværket har skabt nye rammer for frivilligheden i foreningen. I OGF’s Kvinder er man ikke forpligtet til mange opgaver, men man vælger selv til, der hvor man har tid og lyst til at bidrage.
Samtidig har netværket skabt en kultur, hvor mange kommer for at være sammen og hygge sig og hjælpes ad med at gøre en forskel.
Som anerkendelse af det nye initiativ blev de tre initiativtagere til OGF’s Kvinder, Bettina Mirasola, Sofie Fiil Hjort og Katrine Veje Remar, overrasket midt i et møde onsdag aften, hvor de fik overrakt DGI Midtjyllands nye frivillighedspris Lad frivilligheden blomstre.
”Der er mange mænd i en fodboldklub, som hjælper til omkring fodbolden, men vi kunne godt savne, at kvinderne også var med. Nogle har måske ikke mod eller tid til at stå ude på banen som træner uge efter uge, så vi vidste, at det skulle være hyggeligt og fleksibelt,” forklarer Bettina Mirasola og Sofie Fiil Hjort.
”Vi er overrumplede og beærede. Taknemlige over, at der er nogle, der har lagt mærke til, hvad vi gør, og som synes, det giver mening.”
Dug på bordene til møder
Det startede med, at Overlund GF var med på DGI’s frivillighedsuddannelse. Efter problemer med at skaffe nye frivillige og en bestyrelse, som var ved at drukne i opgaver, skulle der ske noget. Her blev de bevidste om, at måden, de omtalte foreningen og frivilligheden på, var for negativ.
Nu er kommunikationen mere positiv, og alle er blevet bedre til at tale både foreningen og de frivillige op. De har også fået redskaber til at rekruttere nye frivillige. Eksempelvis søger de ikke længere efter frivillige på sociale medier, men spørger alle personligt.
Når OGF’s Kvinder mødes, er der dækket pænt op med dug og stearinlys på bordene. Rammen er mere hyggeaften end bestyrelsesmøde, for det handler lige så meget om fællesskabet og at hygge sig som de frivillige opgaver.
”Flere danskere ønsker en mere fleksibel tilgang til at være frivillig, og det er særligt vigtigt, at arbejdet er sjovt, kan gøres sammen med andre og er for en god sag. OGF’s Kvinder har formået at indarbejde alle de faktorer og skabt et netværk, som er anderledes og nytænkende i rammerne, hvor netop fleksibilitet og hygge er nøgleord,” sagde Mikkel Holm Thomsen fra DGI Midtjylland ved overrækkelsen.
De er blevet gladere
Overlund GF oplever, at langt flere end tidligere giver en hånd med, f.eks. på fælles arbejdsdage og til foreningens sportsfest, efter opstarten af OGF’s Kvinder. De har også arrangeret et fælles Knæk Cancer-arrangement for foreningen og produceret en promoveringsvideo til sponsoren OK Benzin.
En anden direkte effekt er et koncept, OGF kalder kickstarter. Det er en gruppe frivillige, som hjælper nye hold i foreningen i gang og på den måde gør det let for nye frivillige at blive selvkørende f.eks. med nye aktiviteter.
Måske vigtigst er de frivillige også blevet gladere, fordi de selv vælger deres opgaver til og fra, og fordi de ikke skal bidrage med noget, de ikke har tid og lyst til.
”Det er lige præcis indbegrebet af, hvad vi som bestyrelse og klub gerne vil skabe af fælles værdier: Oplevelser, glæde og fællesskab. De værdier lever i bedste velgående i samarbejde med jer, og vi er stolte over at være i samme forening som jer,” sagde Jonas Dybdal Øxenbjerg fra Overlund GF’s bestyrelse ved overrækkelsen.
Lige nu tæller OGF’s Kvinder 30-35 medlemmer, som er organiseret i en Facebook-gruppe, men i tråd med konceptet behøver man kun at deltage i møder, hvis man har tid og lyst til at bidrage.
Håbet er, at succesen kan danne grobund for flere nye netværk, som f.eks. inkluderer andre aldersgrupper og køn.
Lad frivilligheden blomstre
Lad frivilligheden blomstre er DGI Midtjyllands kåring, som hylder initiativer i foreningerne, der sørger for, at frivilligheden blomstrer på nye måder.
Prisen uddeles på baggrund af indstillinger, som alle kan indsende. Modtagerne kan være enkeltpersoner eller hold, der gør en forskel for frivilligheden i foreningen.
Modtageren hyldes af repræsentanter fra DGI Midtjylland og får overrakt en buket som bevis på, at vedkommende får frivilligheden til at blomstre.
OGF’s Kvinder er de første modtagere af prisen.