Nyt projekt skal hjælpe førtidspensionister ind i flere fællesskaber

Førtidspensionister i hele Lemvig Kommune kan se frem til et nyt projekt, der skal hjælpe dem ind i de fællesskaber, som kommunen, foreninger og kulturinstitutioner byder på. I projektet Inkluderende Fællesskaber åbnes dørene for førtidspensionister, som ønsker at være med.

Førtidspensionister skal inkluderes i flere fællesskaber - det handler et nyt projekt kaldet Inkluderende Fællesskaber om. Foto: Bo Nymann

Der er stor forskel på, hvilke borgere der i Lemvig Kommune snører fodboldstøvlerne, giver en hånd med på museet eller har ordet ”hjælpetræner” trykt på en klubtrøje. Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE) kan førtidspensionister være ramt af ensomhed, dårligt helbred og manglende deltagelse i fællesskaber. Det skal et nyt projekt ved navn Inkluderende Fællesskaber lave om på.

Formålet med projektet er at hjælpe førtidspensionister ind i foreningernes og kulturinstitutionernes fællesskaber – enten som medlem, frivillig eller i småjobs med løntilskud – og herigennem højne livskvaliteten, trivslen og sundheden.

”Vi giver aldrig op på borgers vegne - derfor er jeg glad for, at Lemvig Kommune samarbejder med aktører fra civilsamfundet, så flere førtidspensionister kan blive en del af inkluderende fællesskaber, hvad enten det er på arbejdsmarkedet eller i foreninger. Det er godt for os alle, at være en del af et fællesskab – og vi tror på det kan øge deltagernes trivsel og sundhed”, siger Jens Lønberg, Formand for Arbejdsmarkeds -og Integrationsudvalget, Lemvig Kommune

Bag projektet står en trio bestående af Lemvig Kommune, Frivilligcenter Lemvig og DGI Vestjylland. De er bakket op af VELUX FONDEN, som med en bevilling på 2,6 mio. kr. støtter projektet., der skal hjælpe førtidspensionister ind i flere fællesskaber de næste tre år.

”Lemvig Kommune, DGI og Lemvig Frivilligcenter er gået sammen om at løse en velkendt udfordring: Uligheden i, hvem der deltager i frivillige fællesskaber. Det er en vigtig indsats, som vi støtter, da vi ønsker at skabe fællesskaber for alle," siger Vibeke Lybecker, Programchef, VELUX FONDEN.

”Foreningslivet har enorme kvaliteter når det gælder trivsel og sundhed, og vi glæder os til at åbne dørene for førtidspensionisterne sammen med foreningerne,” lyder det fra Per E. Østergaard, formand for DGI Vestjylland.

Førtidspensionister sætter eget aftryk på projektet

Udover de tre partnere, så spiller både kommunens foreninger, kulturinstitutioner og naturligvis førtidspensionisterne en stor rolle i projektet.

Håndboldklubber, spejderkorps og andre, der vil inkludere førtidspensionister, klædes på til at tage imod den nye målgruppe og give dem en varm velkomst, hvad end de skal spille bordtennis, hjælpe med at kridte baner eller vise rundt på et museum.

Førtidspensionisterne inviteres til at være med til at forme måden de inkluderes på. I samtaler med projektets medarbejdere sætter de ord på deres ønsker og behov. På denne måde sikres det, at projektet og aktiviteterne er skræddersyet den enkelte, så de inkluderes på en måde, som de selv finder meningsfuld.

Banebrydende metode skal hjælpe endnu flere

En helt ny metode til at involvere førtidspensionister benyttes i Inkluderende Fællesskaber. Ofte ophører kontakten mellem kommune og borger, når borgeren tilkendes førtidspension. I Lemvig Kommune tilbydes førtidspensionister allerede at blive kontaktet af Jobcentret 6-12 måneder efter tilkendelsen, om muligheden for job med løntilskud. Fremover vil førtidspensionister også blive tilbudt at blive kontaktet af en frivilligkoordinator, som kan være behjælpelig med at etablere kontakt til foreninger, kulturinstitutioner og andre frivillige fællesskaber.

Denne metode skal hjælpe borgere til igen at blive en del af fællesskaber, efter de har forladt arbejdsmarkedet.

Treårigt projekt fuld af læring

Inkluderende Fællesskaber løber over en treårig periode fra 2024 til 2027.

Udover at højne livskvaliteten for kommunens førtidspensionister, så har projektet også til formål at udvikle en brugbar metode til inkludering af førtidspensionister i flere fællesskaber. Opnås målet kan resten af landet i 2027 se mod Lemvig Kommune og lære hvordan førtidspensionister inkluderes i de fællesskaber, som mange andre får stor glæde af hver dag.

Efter sommerferien inddrages foreninger, så de er helt klar til at tage imod førtidspensionisterne, når de i løbet af efteråret prøver foreningslivet af og bliver en del af fællesskaberne i klublokalerne, på halgulvet og i cafeterierne.