Gå på opdagelse i DGI Sydvest's arkiv

I arkivet finder du masser af idrætshistorisk viden fra DGI Sydvest. De ældste dokumenter i dette unikke arkivsystem kan dateres hele 150 år tilbage. Det hele er samlet og sat op af en række ildsjæle på det Byhistoriske Arkiv i Esbjerg.

80 store flyttekasser! Så mange flyttekasser blev der flyttet til Esbjerg fra kælderen under DGI Sydvests tidligere hovedkontor i Agerbæk. Og dermed startede et større puslespil med dertilhørende arkiverings- og oprydningsarbejde for DGI Sydvest's Arkivudvalg.

Kælderen i Agerbæk indeholdt nemlig DGI Sydvests store idrætshistoriske arkiv, der rummer uvurderligt materiale helt tilbage fra 1865. Alt dette er nu gennemgået og arkiveret under Byhistorisk Arkiv i Esbjerg. I de brandsikrede rum vil alle disse vigtige dokumenter blive bevaret for eftertiden.

Arkivsystemet er unikt i Danmark, idet man har en helt anderledes sikring af historisk materiale end andre steder i landet. Den store mængde materiale er netop nu ved at blive registreret digitalt, så alt bliver mere overskueligt, når alle interesserede kan besøge arkivet og søge i de gamle arkivalier.

Kjeld, Birgit, Gudrun og Søren gør et flot arbejde i Arkivudvalget.Kjeld, Birgit, Gudrun og Søren gør et flot arbejde i Arkivudvalget.Foto: Birthe S. Kristensen

Åbent for alle

Dette store arbejde er blevet udført af frivillige ildsjæle. Arkivgruppen består af Birgit og Kjeld Nordby samt Gudrun og Søren N. Sørensen. Arkivchef hos Esbjerg Byhistoriske Arkiv: Jørgen Dieckmann, længst til højre på billedet, har muliggjort det tætte samarbejde, således arkivudvalget får hjælp til deres store arbejde fra en erfaren arkivar, en konsulent og en IT medarbejder.

Er DU interesseret i at aflevere arkivalier eller studere arkivalier for at se, hvad der eventuelt kunne gemme sig i bøger, papirer, billeder og noter fra tidligere tider, så hjælper Arkivgruppen gerne.

Hvilke videoer kan jeg finde?

I disse oversigter kan du se, hvilke arrangementer du kan finde videoer på. Find på nummeret på listen og søg på det her: http://billedarkiv.esbjergkommune.dk/fotoweb/

Oversigt vedrørende Landsstævner i DGI og DDGU

Oversigt vedrørende RAGU og DGI Sydvest

Vis mere Vis mindre

Første tirsdag i hver måned er der åbent for samtale med arkivudvalget fra kl. 10.00 - 12.00. Ring gerne til Søren N. Sørensen på tlf. 61 28 72 53 for nærmere aftale og yderligere info om arkivet.

Besøg også hjemmesiden for Byhistorisk Arkiv i Esbjerg, hvor du selv kan søge på DGI Sydvest i arkivets store database.