Herning KFUM Fodbold er velkomstklub: Ingen skal ekskluderes, fordi det er besværligt

Mangler du fodboldstøvler, taler du ikke dansk, og kan dine forældre aldrig køre til kampe? Så kom bare til træning alligevel. I Herning KFUM Fodbold skal alle have lov at spille med.

”Vores motto er, at her spiller vi sammen. Alle skal være velkomne i Herning KFUM.”

Sådan udtrykker ungdomsansvarlig Jesper Gadegaard klubbens mission. Og det tyder på, at medlemmerne føler sig velkomne, for der er kommet over 200 flere spillere i Herning KFUM Fodbold de sidste tre år.

En del af de mange nye har en anden etnisk baggrund end dansk, og det er især blandt denne gruppe, at den gode velkomst er vigtig.

”Vi tager også imod dem, der måske har brug for lidt sproglig eller økonomisk hjælp, for alle skal have lov at spille fodbold. Det er vores DNA. Det prøver vi at dyrke ned gennem de frivillige trænere, så vi kan tage godt imod de nye medlemmer,” siger Jesper Gadegaard.

Samler brugte fodboldstøvler ind

Der er for eksempel en kultur i Herning KFUM Fodbold om, at medlemmerne samler brugte fodboldstøvler og benskinner ind, som nye kan få glæde af, hvis de ikke selv har udstyret. Og er der brug for hjælp til kontingentet, søger klubben pengene hjem i puljer eller gennem kommunen.

Det betyder, at træneren ikke skal komme løbende med en kontingentopkrævning og girokort til den nye spiller. Deres opgave er at tage godt imod

Jesper Gadegaard, ungdomsansvarlig Herning KFUM Fodbold

En helt lavpraktisk udfordring kan være, at spilleren eller familien, der henvender sig, ikke taler dansk. Også her går klubben det ekstra skridt for at give en god start, fortæller Jesper Gadegaard.

”Er vi så heldige, at nogle i klubben f.eks. kan tale arabisk eller afghansk, prøver vi at sætte dem sammen. Og ud fra hvilken skole de går på, prøver vi at få dem til at spille med kammerater og andre, de kender. Vi går mere op i, at de spiller med nogle, de kender, end om de præcis hører til den rigtige årgang.”

375045264 807635174696223 6176111022342466863 N

Børnene bliver aldrig mødt af girokort

Herning KFUM Fodbold har en fast procedure for at sikre nye en god start på fodboldbanen. Alle henvendelser fra nye børn, der vil starte til fodbold, går gennem Jesper Gadegaard, som derefter klæder den respektive træner på med viden om spillerens baggrund, skole og eventuelle bekendte.

”Og hvis spilleren ikke kender nogen som helst, sørger vi for, at træneren eller andre er der fem minutter før træning til at tage imod den nye familie og se, om man kan guide dem det rigtige sted hen,” siger Jesper Gadegaard.

Når telefonsamtaler og praktik er taget væk fra trænerne, kan de koncentrere sig om at give de nye en god velkomst ude på banerne.

”Det betyder også, at træneren ikke skal komme løbende med en kontingentopkrævning og girokort til den nye spiller. Deres opgave er at tage godt imod dem, og det prøver vi at uddanne vores trænere i, f.eks. ved at vi er DGI Velkomstforening,” siger han.

Det ligger i vores kultur

Ude på holdene bliver nye oftest budt velkommen i en rundkreds, inden træningen starter. Derudover lægger Herning KFUM Fodbold stor vægt på, at alle kommer med ud og spiller kampe og bliver en del af det fællesskab. Også selvom ens forældre måske ikke har en bil.

”Hvis deres egne forældre ikke kan, sørger vi for, at de kommer op at køre. Det er også en del af at være i vores forening, at man måske kører lidt oftere til kampe, hvis man har en bil, i stedet for at det er fordelt helt lige. Det ligger i vores kultur, at vi gør en fælles indsats for de børn,” siger Jesper Gadegaard og understreger:

”Ingen skal ekskluderes, fordi det er besværligt.”

Næste skridt på vejen mod en endnu bedre velkomst i Herning KFUM Fodbold er en engelsk hjemmeside og en folder på flere sprog.

Fakta: Herning KFUM Fodbold

Herning KFUM Fodbold er blandt de største fodboldklubber i Herning Kommune. Ved den seneste medlemsindberetning i 2022 registrerede klubben 594 medlemmer, men Jesper Gadegaard estimerer, at de er 650 i dag. Omkring halvdelen af medlemmerne er børn fra 0-12 år.

En del af de nye medlemmer er børn og unge, som er henvist gennem samarbejder med Herning Kommune, Dansk Flygtningehjælp og andre organisationer, som møder udsatte børn og familier. I 2022 blev klubben DGI Velkomstforening.

Klubben holder til ved Herning KFUM Idrætscenter på H.P. Hansens Vej.