Fodboldskoler i Holbæk sætter rekord

Fuldt bookede DGI Fodboldskoler kan i år byde et rekordstort antal børn fra Holbæk Kommune velkommen til en sjov og aktiv ferieuge, hvor nye fodboldfærdigheder, glæde, venskaber og fællesskab er i fokus. Op mod 450 børn har allerede sikret sig en plads, og flere står på venteliste.

Fodboldglade børn er vilde med fodboldskolerne i Holbæk Kommune. Så vilde, at kommunens fodboldskoler i år kan melde udsolgt. Det er fodboldklubberne Gislinge BK, Holbæk B&I og Tuse IF, der i sommerferien tager imod 450 børn til nogle spændende dage med fodbolden i centrum.

På DGI Fodboldskoler bliver den almindelige træning krydret med nye og anderledes øvelser, sjove lege og masser af fællesskab. Målet er at få et legende element ind i træningen og mange boldberøringer, så deltagerne både har det sjovt og bliver dygtigere til fodbold. Og når man træner fodbold over en hel dag, er der nogle andre muligheder for at fordybe sig, end der er til den almindelige klubtræning.

”På fodboldskolen har vi fokus på, at børnene får en oplevelse af at være en del af et fællesskab. Her danner de relationer på kryds og tværs, og bliver samtidig bedre til fodbold. På banen skaber vi et rum, hvor man udvikler sig, både socialt og som fodboldspiller,” fortæller fodboldskoleleder og træner i Tuse IF, Christian Sloth.

DGI Fodboldskoler er for drenge og piger i alderen 6-15 år – både rutinerede og nybegyndere inden for fodboldens verden. De kommer til at spille kampe, lege, dyste og lære seje finter sammen med en masse nye venner.

Fodboldskoler 2023 (7).jpg

Giver glæden videre

Fodboldskolen er sommerens højdepunkt for tusindvis af børn landet over. Men faktisk er ugen også lige så vigtig for de mange trænere, hjælpetrænere og fodboldskoleledere, som lægger frivillige kræfter i at give børnene nogle gode oplevelser. 

En af dem er 22-årige Sidsel Rasmussen, som er leder af fodboldskolen i Holbæk B&I, og som selv har spillet fodbold i mere end 13 år. Hun startede som børnetræner og var blandt andet med til at starte et pigefodboldhold op i klubben i 2019, som hun var cheftræner for gennem sin gymnasietid. For hende var det helt naturligt også at engagere sig i en af hjemstavnens fodboldskoler:

"Fodboldskolen er et fantastisk socialt tilbud. Det er en super positiv oplevelse, både for børnene, men også for os frivillige, som hjælper til. De fleste af os har selv været på fodboldskole som barn, og nu har vi muligheden for at give glæden videre og skabe en lige så fantastisk fodboldskole, som vi selv har været på,” fortæller Sidsel og fortsætter:

”Som frivillig træner sætter man rammerne for de gode oplevelser for børnene, og det er meget givende at bidrage til.”

Traditionen med DGI’s fodboldskoler går faktisk mere end 30 år tilbage og har over årene sendt tusindvis af børn afsted på nogle sjove feriedage med fodbold. Foruden dygtiggørelse af trænere og assistenter via kurser, bistår DGI Midt- og Vestsjælland landsdelens værtsklubber med alt fra planlægning, tilmelding og betaling til tøj og markedsføringsmaterialer. Trænerne modtager færdige ugeprogrammer med træningsøvelser og sjove indslag til under og efter træning. Materiale, som kan overføres direkte på fodboldbanen eller fungere som inspiration til motiverende børnefodbold. 

Fodboldskoler 2023 (8).jpg

Den lille fodboldskole i Tuse

Lokalt i Tuse IF er der igen i år stablet en såkaldt ’lille fodboldskole’ på benene for 6-12-årige børn med særlige behov. Det er børn, der gerne vil spille fodbold og møde nye kammerater, men som har brug for et mindre hold med overskuelige rammer. Her er træningen nøje struktureret og visualiseret, og der er fokus på genkendelighed og masser af gentagelser. Øvelserne er mere simple og koncentrationstiden kortere, og der er mulighed for at dele børnene op i større og mindre grupper, alt efter behov.

Louise Olsen, som er leder af fodboldskolen, fortæller:

”Uanset udfordringer eller niveau, er målet, at alle børnene får en fantastisk fodbolduge fyldt med masser af positivitet og succes, opbakning fra trænerne og følelsen af, at de også hører til og er vigtige på et fodboldhold. På den lille fodboldskole bliver der ikke kun spillet fodboldkampe, men også vundet mange personlige sejre. Børnene bliver en del af et fællesskab på kryds og tværs af alder, niveau og personlige udfordringer, og det skaber succesoplevelser, som nogle af børnene måske ikke har haft med idræt før.”

På den lille fodboldskole i Tuse er der er plads til i alt 25 børn. Fodboldskolen afvikles i samme uge som den ’store’ fodboldskole i Tuse, hvor ikke mindre end 196 børn og unge melder klar til at indtage fodboldbanen, men faciliteterne og udeområdet er så stort, at de to fodboldskoler har hvert deres anlæg, trænere og faciliteter.

Sparekassen Sjælland-Fyn er partner på sommerens fodboldskoler

DGI Midt- og Vestsjælland har indgået et partnerskab med Sparekassen Sjælland-Fyn om sommerens fodboldskoler. 

Med partnerskabet får alle fodboldskoler rekvisitter til brug i løbet af fodboldskolen, og som efterfølgende er klubbens ejendom. Derudover giver partnerskabet mulighed for øget træneruddannelse op til fodboldskolerne. Deltagerne får således opdateret trænere, som er uddannet i børnefodbolden, så der sikres både tryghed, glæde og læring i løbet af fodboldskolen.