Skate i stedet for samfundsfag? Foreningsliv på skoleskemaet gør en forskel

Basket, skate, boksning og håndbold - ikke de fag, som du normalt ser på skoleskemaet. Og dog. På Sundbyøster Skole testede elever forskellige idrætsgrene, da foreningslivet rykkede ind på skoleskemaet hele uge 41. Og nu vil børnene have mere.

Skolernes Motionsdag fredag inden efterårsferien er velkendt for de fleste. På Sundbyøster Skole gik man skridtet videre og planlagde i samarbejde med DGI Storkøbenhavn og Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune en hel sundhedsuge, hvor eleverne hver dag kunne prøve kræfter med forskellige idrætsgrene.

Efter perioder med nedlukninger og afstand har det for nogle børn været svært at komme i gang med fritidsaktiviteter igen, og her kan det hjælpe på vej, at foreningerne kommer til børnene, fortæller Mette Louise Diechmann, lærer og koordinator af sundhedsugen:

”I år har vi i ugen op til Skolernes Motionsløb sat fokus på bevægelse og et sundt fritidsliv, da nedlukningerne som følge af corona de sidste år har gjort, at nogle elever har droppet deres fritidsinteresser. Vi ved, at et aktivt fritidsliv øger trivslen hos den enkelte, og derfor vil vi gerne have nogle af de lokale foreninger ind i skolen. Så kan den enkelte elev afprøve en ny aktivitet i et trygt miljø sammen med sine klassekammerater.”

Ønsket om et tættere samarbejde med foreningslivet

Foruden ønsket om at styrke elevernes glæde ved idræt og bevægelse, så skulle samarbejdet være med til at bygge bro til de lokale idrætsforeninger, så endnu flere børn og unge får lyst til at fortsætte ud i foreningslivet. Og flere af eleverne har siden sundhedsugen faktisk været til træning i én af foreningerne.

”I løbet af ugen har alle gymnastiksale, sale og hallen været booket af foreninger og klasser. Både lærere og elever har været virkelig glade for at få dygtige og inspirerende rollemodeller fra foreningerne ind på skemaet. Alle tider var booket, og det har været til stor inspiration for os alle. Flere elever har allerede været til træning i de foreninger, og endnu flere har fået gode oplevelser i sportsgrene, de ikke selv ville række ud til,” fortæller Mette Louise Diechmann.

Og det slutter ikke her. Et nyt samarbejde mellem skolens fritidsordning og foreningerne Capoeira Senzala Amager og Amager Gators muliggør nu, at eleverne kan fortsætte til foreningsaktiviteter hver tirsdag og onsdag.

”Vi i KKFO’en ved Sundbyøster Skole har et særligt fokus på at få foreningslivet mere ind i KKFO-tiden. Vores formål med indsatsen er især at få skabt en masse fed foreningsaktivitet, mens de er i KKFO’en,” forklarer leder Michael Hass. 

”Ligeledes handler det om at præsentere børnene for foreningslivet via de forskellige aktiviteter, således vi kan bidrage til en positiv oplevelse af idræt og foreningsliv, der kan skabe fremtidige medlemmer, samt måske at få bragt nogle sunde værdier ind i børnenes liv så tidligt, at de vælger foreningslivet til. Derudover er vores mål også at gøre hverdagen lidt nemmere for børnefamilierne, så de ikke to gange på en uge skal afsted til foreningsaktivitet,” fortæller Michael Hass afsluttende.

Samarbejdet mellem foreningerne Big Heart Skate, Amager Gators, Capoeira Senzala Amager, Amager Boxing Klub samt Amager SK og Sundbyøster Skole om sundhedsugen er en del af partnerskabsaftalen mellem DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune ”10.000 flere børn og unge i forening”.