Bo modtager frivillighedspris: Skaber frivilligkultur om Almindsø-stafetten

Frivilligheden blomstrer i Silkeborg Atletikklub 1977, hvor Bo Transbøl har skabt en kultur, som gør det nemt og naturligt at bidrage. Derfor modtager han DGI Midtjyllands frivillighedspris.

Nogle vil kalde Bo Transbøl en klassisk ildsjæl i foreningslivet. Men hvor nogle tager alle frivillige opgaver på sig og løser dem selv, er han lige omvendt.

Bo Transbøl har igennem en mangeårig frivillig indsats i Silkeborg Atletikklub 1977 skabt en frivilligkultur, hvor det er både nemt og naturligt at give en hånd med. Det gør han bl.a. ved moderne organisering af opgaverne, anerkendelse af de frivillige og positiv kommunikation.

Beviset er Almindsø-Stafetten, som SAK77 arrangerer med Bo Transbøl som løbsleder og tovholder for mange frivillige hjælpere til glæde for tusindvis af løbere og for SAK77’s økonomi.

Som anerkendelse af SAK77’s frivilligkultur og Bo Transbøls indsats blev han overrasket midt i klubbens årsmøde tirsdag aften, hvor han fik overrakt DGI Midtjyllands frivillighedspris Lad frivilligheden blomstre.

”Jeg er totalt overvældet. Jeg havde overhovedet ikke lugtet lunten,” sagde Bo Transbøl i forbindelse med overrækkelsen.

”Det er jo en ros, og i betragtning af, at ros er gratis, er det ufatteligt, hvor lidt vi bruger det. Selv den mindste ros kan få os til at føle os høje hele dagen. I frivillighedens tegn er det rart at blive anerkendt på den måde. Jeg tænker nogle gange på, hvor mange vi har haft igennem i de 47 år, siden vi stiftede klubben. Det er jo kun ens familie, man kender længere tilbage.”

De føler sig som en del af noget større

Der er mange måder at være frivillig på. Der er dem, som påtager sig en fast rolle med stort ansvar og timeforbrug, og der er dem, som hjælper med enkelte opgaver, når de kan og vil. Tendensen er, at flere vælger frivillige opgaver til, når de er nemme at gå til og fra.

Bo Transbøl er selv ildsjælen, der fast løser mange og vigtige opgaver, og som har gjort det over mange år. En type, der bliver færre af. Men alligevel formår Bo netop at have øje for de nye frivillige på en måde, så han ikke selv suger alle opgaver til sig, men gør det attraktivt for alt fra aktive medlemmer til forældre at byde ind.

”Vi ved fra undersøgelser, at frivillige er mere lykkelige end andre mennesker. Bo organiserer opgaverne og anerkender de frivillige på en måde, så de ikke bare føler sig som en arbejdskraft for foreningen, men som en del af noget større. De føler, at de har gjort en forskel,” sagde Mikkel Holm Thomsen fra DGI Midtjylland ved overrækkelsen.

Et af redskaberne er, at Bo Transbøl bryder opgaverne ned i små bidder og gør dem mere spiselige. Et andet er, at han samler dem som hold til bl.a. hjælpermiddage, hvor de frivillige både oplever anerkendelse, god stemning og føler sig som en del af et fællesskab.

Har selv startet generationsskifte

SAK77 kunne frygte for den dag, 61-årige Bo Transbøl ikke længere er der som frivillig. Hvis ingen ved, hvilke opgaver ildsjælen har løst og hvordan, er det svært at tage over. Men det bliver ikke et problem her.

Han har nemlig allerede sat gang i et generationsskifte, selvom han ingen planer har om at stoppe. Det betyder, at han har givet SAK77 gode kort på hånden til at holde fast i frivillighedskulturen, finde nye løsninger på opgaverne og sikre Almindsø-Stafetten og dermed SAK77’s fremtid.

”Bo laver mange ting selv, men han får også rigtig mange andre til at lave noget. Når én mand bruger sin tid på at få 50 mand til at yde en indsats, så det bliver det uvurderligt for os. Han bruger sine organisatoriske evner, han tør uddelegere, og han tør tro på, at andre også kan løse opgaver, og det er i virkeligheden den største gevinst ved at have Bo,” siger formand for SAK77 Claus Birn Jensen.

Bo Transbøl fik overrakt prisen midt i SAK77’s årsmøde, der i øvrigt havde frivillighed som tema, og hvor flere nuværende frivillige fortalte om deres egen motivation og glæde ved opgaverne.

Alt tyder derfor på, at Almindsø-Stafetten er i sikre hænder med SAK77’s hær af frivillige og med Bo Transbøl i spidsen.

Fakta: Lad frivilligheden blomstre

Lad frivilligheden blomstre er DGI Midtjyllands kåring, som hylder initiativer i foreningerne, der sørger for, at frivilligheden blomstrer på nye måder.

Prisen uddeles på baggrund af indstillinger, som alle kan indsende. Modtagerne kan være enkeltpersoner eller hold, der gør en forskel for frivilligheden i foreningen.

Modtageren hyldes af repræsentanter fra DGI Midtjylland og får overrakt en buket som bevis på, at vedkommende får frivilligheden til at blomstre.

Bo Transbøl er den anden modtager af prisen, efter Overlund GF’s frivillige kvindenetværk modtog prisen sidste gang.

Vis mere Vis mindre