Medlemstallet skyder i vejret i Espergærde Esport

Espergærde eSport har oplevet stor medlemsvækst med over 150 flere medlemmer i 2022.

Koncentrerede blikke lyser op i det røde skær fra lamperne. Foran skærmene sidder børn fra Espergærde eSport og kæmper om at vinde i computerspillet Fornite.

Forårsturneringen er netop blevet skudt i gang. Der er fyldt godt op i lokalet på Espergærde Bibliotek, hvor foreningen holder til, og der er i den grad kommet mere pres på computerne det seneste år. Tilbage i 2021 havde Espergærde eSport 12 medlemmer, men det tal er steget til 166 medlemmer sidste år.

”Alle, der har sendt deres børn herned, har ikke kunnet få børnene til at smutte hjem igen,” siger 21-årige Magnus Møller, der er formand for Espergærde eSport.

Federe end at spille hjemme

En af dem, der blev så bidt af esport, at han blev ved med at komme i Espergærde eSport, er 12-årige Walid Talouzi, som har gået til esport i cirka fire måneder.

Han startede fordi en klassekammerat gik til esport i Espergærde eSport, og så ville Walid Talouzi også gerne prøve det.

”Det var meget sjovt, da jeg prøvede det, og så begyndte jeg at gå til esport her. Det er federe at spille her end derhjemme, fordi der er mange at spille med – det føles lidt som et LAN-party,” siger Walid Talouzi.

Han startede med at spille med sin klassekammerat, men nu har Walid Talouzi lært de andre børns navne at kende og spiller med dem derhjemme.

Udover fællesskabet og de nye venner, er det træningen og muligheden for at spille turneringer, der får Walid Talouzi til at dukke op i Espergærde eSport, fortæller han.

Esport i shopping centeret

Foreningen har gjort alt, hvad de kan for at udbrede kendskabet til esport og Espergærde eSport til Gud og hver mand, lyder det fra formanden, Magnus Møller.

De har blandt andet haft to gaming events i Helsingør Bycenter, hvor de har flyttet hele esportslokalet op i shopping centeret og snakker med folk, laver konkurrencer og har haft Youtuberne Den Mandige Elg, Triergaming og den professionelle Fortnitespiller FlowiS ude.

I bund og grund skal foreningen dog ikke gøre meget for at tiltrække de unge, for de sidder allerede og gamer derhjemme, ifølge Magnus Møller. De unge skal bare vide, at Espergærde eSport findes og prøve at være en del af miljøet – så er det meget sjældent, at de smutter igen, lyder det fra formanden.

Konceptet ”Social gaming”, hvor de yngste kan komme ned og spille esport, mens de lærer, hvordan man er sammen i et esportslokale, hvordan man snakker til hinanden og hvordan man holder på en mus og bruger et tastatur, har der været virkelig stor efterspørgsel på, fortæller Magnus Møller.

Espergærde eSport-PM.JPG

Ugentligt LAN-party

Når man kan spille computer derhjemme, hvorfor skal man så gøre det i en forening? Fordi man får noget socialt sammen i en esportsforening. Man kan både blive klogere rent socialt, men også bare få en masse læring i spillet. Man kan få nogle nye venner. Mange af dem på vores hold kender ikke hinanden på forhånd, men nu sidder de og spiller sammen derhjemme, når de ikke er hos Espergærde eSport, fortæller Magnus Møller.

Og rigtigt mange unge sidder derhjemme og spiller computer. Den er den måde, de er sociale på. De sidder på Discord og snakker sammen efter skole. Det er sådan de er ”sammen med deres venner”, lyder det fra formanden.

”Vi har egentlig bare givet dem et ugentligt LAN-party, kan man forsimplet kalde det, hvor de mødes fysisk med dem, de alligevel sidder og spiller med derhjemme. De kan se hinanden, have det sjovt sammen og få nogle gode oplevelser sammen,” siger Magnus Møller.

Derudover deltager Espergærde eSport også i turneringer i weekenderne, hvor medlemmerne kan få lov til at spille holdkampe og komme med ud til LAN-parties, hvor de kan møde endnu flere unge med samme interesse.

”De kommer ud af værelset, og den tid de bruger hos os i Espergærde eSport, ville de alligevel bare bruge på at spille computer derhjemme,” siger formanden.

Storskærm, Espergærde eSport.JPG

Inviterer forældrene ind i spiluniverset

De fleste forældre vil rigtigt gerne hjælpe deres børn, men de ved ikke rigtigt, hvad de skal gøre i forhold til esport, som stadig er en ny verden for mange. Derfor forsøger Espergærde eSport at invitere forældrene ind i børnenes spilunivers.

”Vi har haft meget fokus på forældrene og lært dem, hvad esport er, for ungerne ved godt, hvordan man spiller computer, men forældrene forstår ikke helt, hvad det er,” siger Magnus Møller.

Om søndagen sætter de derfor en storskærm op i et lokale ved siden af gaming lokalet, så forældrene kan se deres børn spille.

”I bund og grund vil vi gerne gøre esport så normalt som fodbold og håndbold, hvor forældrene også følger med på sidelinjen og hepper til kampene,” siger Magnus Møller.

På trods af Espergærde eSports flotte fremgang har idrætsforeningerne i DGI og DIF i Helsingør Kommune tabt medlemmer i 2022. En tilbagegang, der lød på 139 medlemmer i forhold til 2021, så der nu er 23.938 medlemmer i kommunens 114 idrætsforeninger.