Vi ved fra undersøgelser, at piger opsøger samtale og dialog med træneren på deres hold mere end drengene. Vi ved også, at de er mere udfordret på oplevelsen af at have tid til fritidsaktiviteter i idrætsforeningerne, samt at præstations- og perfekthedskultur fylder meget for dem.
Vi ved samtidig også, hvor stor betydning træneren har for træningsfællesskabet, og hvordan kvaliteten af relationen mellem træner og sportsudøver kan styrke oplevelsen af sportsglæde i ungdomssport.
Når vi understøtter de gode rollemodeller for pigerne i idrætsforeningerne, styrker vi også udviklingen af den gode mentale trivsel.
Som forening er det derfor interessant at kigge på de rollemodeller, som pigerne møder og generelt udtrykker et behov for.
Her kommer nogle konkrete råd, som I kan arbejde videre med i idrætsforeningerne:
- Sørg for, at der er pige/kvindelige instruktører, bestyrelses- og udvalgsmedlemmer: Det er ikke kun på banen, at det er vigtigt, at pigerne har nogle af spejle sig i. Det er også andre steder i foreningen, hvor de møder kvindelige rollemodeller, som kan gøre, at de selv for øjnene op for bestyrelses- og udvalgsarbejde.
- Sørg for, at de yngre piger træner tæt ved de større piger: På den måde kan de se en motivation for at fortsætte. Lad eventuelt de ældre piger besøge de yngre piger – lad dem lave en opvarmning for dem og styrk relationerne på tværs.
- Sørg for at kommunikere med billeder af piger/kvinder, som er nemme at spejle sig i: Dette gælder både på sociale medier, hjemmeside, flyers og andre steder, hvor pigerne, særligt første gang, møder foreningen og det hold, de er interesserede i at gå på.
- Og til sidst: Lyt til pigerne! Piger og kvinder er forskellige og vil noget forskelligt med deres sport, og de vil gerne snakke om det. Sørg derfor for, at jeres trænere og rollemodeller er klædt på og klar til at tage individuelle snakke med pigerne, så de føler sig set og hørt. Forvent ikke, at pigerne kommer til træneren - det er op til foreningen og træneren eller instruktøren at facilitere snakken i første omgang.
Foreningseksempel – rekruttering af hjælpetrænere til Københavns Håndboldklub:
Brug af konceptet 'Fælles Trænerdag': I stedet for almindelig træning var der fælles ”trænerdag”, hvor alle på u15-årgangen blev instrueret i rollen som hjælpetræner. Det resulterede i, at 13 ud af 15 deltagere ville prøve at være hjælpetrænere på børnehold ugen efter. Fem er stadig hjælpetrænere og to trænere på de helt små hold. Læs mere om 'Fælles Trænerdag' og hvilken betydning det kan have for de unge i jeres forening her: Skal der være flere trænere i din forening? (dgi.dk)
Kilder:
Gode idrætsmiljøer for piger | CUR (2018)
https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2023/Fritidsfaelleskab/Mentalt-Sundhedsfremmende-Fritidsfaellesskab.ashx (maj 2023)