Seniortilbuds opgave er vigtigere end nogensinde før

Vestjylland får flere ældre og gennemsnitsalderen stiger. I Struer kommer Aktiv Onsdag på 15. år skavankerne i forkøbet ved at holde seniorerne aktive.

Aktiv Onsdags opvarmning er i fuld gang.

Aktiv Onsdag fejrede i denne uge 15 års jubilæum. Det markerede 15 år med aktiviteter for flere hundrede seniorer i Struer. Antallet af ældre i kommunen stiger, og tiltag som Aktiv Onsdag er vigtigere end nogensinde før. Det mener Helga Knudsen fra tilbuddets styregruppe også:

”Jeg føler virkelig, at det er berettiget, at vi er her”, udtalte hun til DGI Vestjylland på dagen for jubilæumsfesten.

7.165 personer på 60 år eller derover boede i Struer Kommune ved årsskiftet. I år 2025 er det tal steget til 7.510. I år 2040 er tallet steget til 8.180. Og det er på trods af at befolkningstallet falder langsomt.

”Antallet af ældre borgere stiger, og det er vigtig at holde sig i gang hele livet. Det er med til at kroppen har det godt, og at man dermed kan modstå mange af de "skavanker" der kommer til os alle med tiden”, lyder det fra formanden for Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalget Flemming T. Sørensen.

”Betyder meget for kommunens ældre”

I gennemsnit deltager 200 seniorer hver onsdag. Flemming T. Sørensen mener, at Aktiv Onsdag giver borgerne stor værdi:

God motion og samvær med andre giver alle et boost i dagligdagen.”

Flemming T. Sørensen, formand for Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalget i Struer Kommune

”Det betyder meget for kommunens ældre, at der er et tilbud som Aktiv Onsdag. Både fysisk og psykisk. God motion og samvær med andre giver alle et boost i dagligdagen.”

Helga Knudsen har været en central del af gymnastikken i Struer i 57 år, og hun var med til at gøre idé til virkelighed ved Aktiv Onsdags opstart i 2007. Hun sætter pris på kommunens øgede fokus på foreningslivet og senioridrætten.

”Jeg kan se i kommunens sundhedspolitik, at kommunen vil satse på at samarbejde med foreningerne”, udtalte hun og fortsatte:

”Der var måske engang, hvor vi følte at det med foreninger, "det behøvede vi ikke at beskæftige os med", men jeg synes at de tager det højtideligt nu. Jeg tror, at de har fundet ud af, at foreningerne kan bidrage, hvis vi skal have aktiviteterne op på niveauet før corona”.

14 aktiviteter – 1 stort fællesskab

Da Aktiv Onsdag startede, var der kun to haller til rådighed. Pladsen var trang, og aktiviteterne måtte udvælges med omhu. I dag rummer den nye Struer Energi Park seks haller, og alle bliver brugt når senioridræt hver onsdag indtager centret.

Den fælles opvarmning er for alle, og her samles cirka 200 for at bevæge sig sammen med grin og smil til følge. Når opvarmningen er slut, opløses folkemængden og fordeler sig ud på 14 forskellige aktiviteter – lige fra badminton og volleyball til bowls og stolegymnastik.

Én af dem som trofast deltager hver onsdag er Heidi Kudahl. Glæden og gejsten er to vigtige faktorer for hende.

”Der er mange muligheder”, når hun at sige inden hun fortsætter i retning af ringo, som lynhurtigt har fået plads midt i hallen efter opvarmningen.

For andre er fællesskabet drivkraften. Og det er aldrig for sent at komme i gang. Helga fortæller, at en frisk herre på 98 år startede til Aktiv Onsdag efter at hans kone gik bort, og nu er han med hver gang.

Han og mange andre nyder godt af aktiviteterne og fællesskabet, som de frivillige i Aktiv Onsdag arrangerer. Helga Knudsen håber, at det fortsætter mange år endnu. Hun ved nemlig hvor vigtigt det er, for Struers ældre borgere:

”Jeg synes, at vi alle rundt omkring har en stor opgave foran os”, afslutter hun.