Regler for musikafgifter til træning, opvisning og kampe

Til arrangementer med offentlig adgang skal foreninger betale afgift til Koda og Gramex. Der skal også betales for musik på åbne hold.

Når en forening spiller musik ved offentlige arrangementer, for eksempel en forårsopvisning, en kamp eller et stævne, hvor publikum har adgang, skal der betales afgift til Koda og Gramex. 

Koda og Gramex

  • Koda er en forkortelse for Komponistrettigheder i Danmark. Koda repræsenterer danske og internationale ophavsrettigheder for komponister, sangskrivere og musikforlag.
  • Gramex er fællesorganisation for udøvende kunstnere og producenter af lydoptagelser. Gramex kræver betaling, når der spilles musik i butikker, restauranter, diskoteker, fly, tog og busser.

Læs mere om, hvornår der skal betales afgifter på koda.dk

Musik til offentlige arrangementer

Når en gymnastikforening inviterer publikum til forårsopvisning, hvor rytmiske serier og spring understøttes af toner i skrattende højttalere, er musikken offentlig. Det er den også, når boldklubben spiller musik i halvlegen, og når en forening hyrer et danseorkester til byfesten.

I de tre situationer kan enhver komme ind fra gaden, og der skal betales afgifter.

Ingen betaling for musik på faste foreningshold

Foreninger skal ikke betale afgift, når musikken bruges til træning på et lukket hold. Det slog Højesteret fast i en principiel afgørelse i 2004. Det gælder, når musikken spilles til træning i en forening, hvor deltagerne er medlem og tilmeldt et bestemt hold for en hel sæson. Dermed er fremførelsen ikke offentlig i ophavsretslovens forstand, og der skal ikke betales afgifter.

Betaling for musik på åbne hold

Dommen fra Højesteret slog også fast, at foreninger, der udbyder træning, hvor et medlem kan vælge hold og tidspunkt fra gang til gang, skal betale afgifter, for eksempel på klippekort.

Hvis bindingsperioden til et hold er kortere end en sæson på 8-10 måneder, skal foreningen betale afgift for brug af musikken.

Fitnesscentre skal betale for baggrundsmusik

Foreningsbaserede fitnesscentre skal betale for deres musikforbrug. De foreningsbaserede centre skal betale både for baggrundsmusik og for musik på åbne hold.

Afgiften er en driftsomkostning, der opkræves individuelt for det enkelte fitnesscenter på baggrund af et spørgeskema fra Koda/Gramex.

Musik på hjemmesider

Når en forening bruger musik på sin hjemmeside, skal den betale afgift. Brug af musik på internettet forudsætter en tilladelse fra Koda/NBC, som står for Nordisk Copyright Bureau.

Musik som sættes sammen med videoklip eller billeder på hjemmesiden kan ofte karakteriseres som baggrunds- eller underlægningsmusik, med mindre videoklippet/billederne og musikken skal kunne downloades.

Afgift for brug af baggrunds- og underlægningsmusik afhænger af, hvor mange minutter der fremføres på siden samt hvor mange besøgende, der er på siden pr. måned.

Hvis videoklip eller billeder sættes sammen med musik, skal komponisten og tekstforfatteren give samtykke. Det sker ved henvendelse til NCB (Nordisk Copyright Bureau)

Indberetning til Koda

Indberetningen af musikafgifter foregår til Koda via en onlineformular, som du finder på Kodas hjemmeside.