De opfandt et byg selv-parkouranlæg

Regn og kulde bremser ikke længere parkourudøvere i Roskilde. De har bygget et anlæg, som kan flyttes inden døre, så parkoursæsonen nu løber året rundt.

Stativet er bygget af moduler, som gør det muligt at bygge om og videre på anlægget – der er f.eks. dele, der er begynderegnet og dele til mere erfarne udøvere Foto: DGI

I Roskilde er de ikke bange for at springe, både fra stang til stang og ud i noget nyt. Så da en flok parkourudøvere drømte om et træningsanlæg, som kunne flyttes ind og ud i takt med årstidernes skifte og dermed forlænge træningssæsonen, greb de til handling.

Læs også: Kommune fik hjælp til bedre brug af kultur- og idrætsfaciliteter

De designede og byggede selv et anlæg. Resultatet taler for sig selv: I dag samles udøverne om et modulerbart railsystem i den lokale skaterpark Hal 12’s lokaler.

”Lokalet giver mange muligheder for sporten, fordi parkour ofte er svært at træne i vinterperioden, på grund af sne, slud og kulde. Det her giver mulighed for at træne året rundt,” siger Tim Berland fra Parkour Fellows Roskilde.

Parkour Fellows Roskilde er en gruppe parkourudøvere med base i Roskilde, som gerne vil udvikle og samles om parkour som idræt.

Eget design

Parkourfaciliteten har kostet cirka 100.000kr. Stativet er mobilt, så man om vinteren kan træne indendørs i skaterhallen, og om sommeren flytte det udenfor.

”Vi har selv designet stativet og været i dialog med dem, der producerer rails. Så har vi selv skåret dem til og på den måde fået en billig løsning,” siger Victor Veggerby fra Parkour Fellows Roskilde.   

Faldunderlaget kostede cirka 75.000 kroner. Den post er betalt med støtte fra Roskilde kommune. Resten af udgifterne kommer fra projektmidler fra DGI’s SMACK gadefestival i Roskilde.

Læs også: Idékatalog med viden og inspiration til fremtidens tennisanlæg

”SMACK er et projekt, som arbejder med at fremme gadekultur: gadeidræt, musik og kunst for at få unge på tværs af subkulturer til at blive opmærksomme på hinanden. Vi søger midler til alle aktører, der er med til at skabe SMACK og parkouraktørerne har selv valgt at bruge nogle af de midler til en facilitet,” siger Bo Ejstrup, som er gadeidrætskonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland.

DGI har været sparringspartner gennem hele projektet og blandt andet hjulpet Parkour Fellows Roskilde med at søge byggetilladelse hos Roskilde kommune og indgå aftaler omkring drift og lån af lokaler.

Stærkt fællesskab

I 2019 stiftede Parkour Fellows Roskilde en forening. De oplever, at det at stå sammen og tale med fælles røst gør dem i stand til at flytte mere.

”Det er ofte svært at komme ind i parkour. Derfor har vi lavet en forening, for at hjælpe med at skabe mere fællesskab og få folk inkluderet. Vi håber, at vores forening kan skabe nye faciliteter, nye events og nye fællesskaber inden for parkour,” siger Tim Berland.

Og den nystartede forening og i særdeleshed de tre initiativtagere og ildsjæle bag har virkelig gjort en forskel for idrætten i Roskilde:  

”På 3 år er vi gået fra at se en lille gruppe, der lavede parkour på Musicon (ny, kreativ bydel i Roskilde, red.) til vi i dag har faciliteterne til et fællesskab, som vokser stødt. Det kan være svært for gadeidrætternes fællesskab at udvikle sig, når man kun kan dyrke det sammen om sommeren. Det skader grundlaget for at kunne oparbejde og udvikle på fællesskabet – derfor er det en vigtig lære herfra, at vi skal samarbejde på tværs, for sammen har vi løftet opgaven,” siger Bo Ejstrup.

Drømmer I om nye faciliteter?

Skab indendørs faciliteter til gadeidræt i din forening eller kommune med hjælp fra DGI Facilitetsudvikling.