Esport løfter eleverne på FGU Midt-Vest

Nye fællesskaber og mere selvtidllig er bare nogle af fordelene som eleverne fra FGU Midt-Vest nyder godt af i projektet sammen med Skjern Esportcenter.

Koncentrationen er stor når esport er på programmet for eleverne på FGU Midt-Vest.

Mere selvtillid, mere motivation i skolen, mere udvikling af sociale og personlige kompetencer.

Det eneste som esportsprojektet på FGU Midt-Vest i Skjern ikke giver mere af, er fravær hos eleverne. Esporten giver nemlig de unge mennesker endnu mere motivation til skolen.

Sammen med Skjern Esportcenter har FGU Midt-Vest gjort esport til en del af skoledagen. Én gang i ugen afsluttes skoledagen for nogle af eleverne med 1,5 times esport hos Skjern Esportcenter. Underviser på FGU Midt-Vest Akif Ünlü ser allerede meget positive effekter, selvom projektet stadig er i dets spæde start.

”Vi oplever at unge fra forskellige hold på skolen mødes og får dannet venskaber da de helt naturligt har noget fælles at tale om, uanset om det er et interesseområde eller ej. E-sporten forbinder ligeledes de personlige kompetencer vi arbejder med i skoletiden, dvs. kommunikere, fokusere, støtte og tage ansvar”.

Esporten hjælper med at holde motivation for skole og arbejde oppe

Akif Ünlü, FGU Midt-Vest og Skjern Esportcenter har i dette efterår startet projektet op, hvor elever som har lyst til at mødes om esporten kan afslutte skoledagen med 1,5 times esport én gang i ugen hos Skjern Esportcenter.

”Helt grundlæggende udspringer idéen fra, at vi gerne vil gøre det nemmere for unge at udfolde sig på en tryg måde i kendte rammer, således at de får større lyst til at opfylde hverdagspligterne”.

I projektet kommer eleverne væk fra skolebænken og over i en verden, hvor de er på hjemmebane. Skolen står ikke altid øverst på listen over favoritting, og her kan esporten fungerer som et fint afbræk, som samtidig udvikler eleverne og giver dem nye relationer. Akif Ünlü fortsætter:

”Endvidere er e-sporten et pusterum for elever, der kan føle sig udforet med de faglige eller sociale i andre sammenhænge. Vi oplever at elever slapper mentalt af når de dyrker esport, og det gør måske en dårlig dag til en god dag. De gode resultater er helt sikkert med til at påvirke eleverne i en positiv retning mht. at opretholde motivationen til at passe skole, arbejde og andre hverdagspligter”.

Projektet hjælper Hussain med at blive bedre til dansk

En af eleverne, som deltager i projektet får mere endnu mere ud af det end ”bare” nye venskaber og et løft af kompetencer. Hussain kom til Danmark for par år siden, og han får det danske sprog endnu mere ind under huden, når der snakken går før, under og efter kampene.

”Jeg synes det er sjovt at spille med andre på holdet. Jeg kan godt lide at spille computer, og det giver mig mere lyst til at komme i skole når vi har esport. Vi snakker sammen når vi spiller, og det gør at jeg bliver bedre til dansk”, lyder det fra Hussain.

Også kammeraten Rasmus oplever de positive effekter af samarbejdet mellem FGU Midt-Vest og Skjern Esportcenter:

”Det hjælper da også, at jeg får lyst til at komme i skole, de dage vi skal have esport.”

Flotte resultater forlænger projektet

For nu har projektet har taget eleverne ind i de fysiske rammer, som foreningslivet også benytter sig af. Et fremtidigt lan-party arrangeret af Skjern Esportcenter skal også være for eleverne på FGU, så de i endnu højere grad kommer tæt på den lokale forening, SG Esport.

På sigt håber Akif Ünlü at projektet kan resultere i at flere af eleverne får mod på at afprøve foreningslivet. Projektet er dog stadig nyt, så der er tid endnu til at indfri denne målsætning.

Projektet skulle egentlig kun forløbe over 14 uger, men resultaterne indtil videre har gjort det svært ikke at forlænge den periode. Lærerne kan se en stor effekt på de unge mennesker.

Derfor kører de som minimum en periode af 14 uger mere, og på sigt håber de, at det kan blive en fast del af FGU Midt-Vest.