Krumspring har fundet genvej til mere haltid

Køen til idrætshallerne i København er lang, og derfor tænker gymnastikforeningen Krumspring kreativt. I tæt samarbejde med skoler og daginstitutioner har foreningen skaffet sig mere haltid, løftet integrationen og fået markant medlemsfremgang.

Der er kamp om idrætsfaciliteterne i Storkøbenhavn, men Krumspring har med deres løsning til skolerne fundet en genvej til mere haltid. Foto: Bo Nymann

Der er fuld fart på, når tvillingerne Karla og Frida leger flyvemaskine med mormor og morfar. Først breder pigerne vingerne ud, så skruer de op for motoren ’vrooom-vroom’, og til sidst suser tvillingerne i zig-zag-bevægelser hen over halgulvet i et virvar med godt ti andre børn og deres forældre eller bedsteforældre.

Der er tumlegymnastik i idrætssalen på Tagensbo Skole i Københavns nordvest-kvarter. Her er der rift om idrætsfaciliteterne i området, men gymnastikforeningen Krumspring har hold hele eftermiddagen og aftenen i skolens idrætshal.

Vejen til haltid er en udfordring mange idrætsforeninger i Storkøbenhavn kender til, men Krumspring har fundet sin helt egen genvej. Foreningen kalder det selv ’guitar’-modellen, fortæller foreningens formand, 31-årige Julie Beier.

"Det er en forkortelse for ’vi giver en time – vi tager en time’. Det går kort fortalt ud på, at vi eksempelvis giver skolerne en times gratis gymnastikundervisning fra 14-15, og så tager vi, eller rettere får vi, til gengæld en times haltid til vores egne hold mellem 15-16. Det er en win-win-løsning for alle parter," siger Julie Beier.

Krumspring 1.jpg

Der er masser af leg og grin til tumlingegymnastik i Krumspring. Her er det tvillingerne Frida og Karla sammen med deres mormor Hanne Schneider og instruktør Lasse Jeppesen. Foto: Bo Nymann.

Gevinst for alle parter

Guitar-modellen rummer flere fordele, der gør den interessant for både Krumspring og Tagensbo Skole. Foreningen får kontakt til eleverne og forældrene, og der skabes en glidende overgang mellem skoledagen og SFO til fritidsaktiviteterne i foreningen.

"Det gør, at vores forening bliver et naturligt sted for forældrene at sende deres børn til. Vi samler fritidsaktiviteterne i forlængelse af skoledagen, og forældrene skal ikke tænke på at køre barnet til og fra fritidsaktivitet, planlægge aftensmad og så videre. Det er klaret, når de henter deres barn," siger Julie Beier.

Hun arbejder til daglig som jordemoder og er selv mor til en pige på tre og syv måneder gammel dreng. Derfor ved hun, hvor meget praktikken tæller for børnefamilierne.

"Jo nemmere vi kan gøre det for familierne, jo større sandsynlighed er der for, at de vælger os til," siger hun med et smil.

Strategien startede før corona, efter Julie Beier overtog formandsskabet, og den har været en enorm succes – selv efter to år med coronarestriktioner. Siden 2019 har Krumspring mere end fordoblet medlemstallet fra 1.902 til 4.424 medlemmer ved udgangen af 2021.

Krumspring 14.jpg

Når Krumspring kan lægge sine aktiviteter i forlængelse af børnenes dag i SFO og skole, er det nemt for forældrene at være med. Foto: Bo Nymann. 

Motoriktræning for udsatte børn

Skoleleder på Tagensbo Skole, Tommy Christiansen, er også glad for samarbejdet. Han fremhæver særligt den motoriske træning af børnene, for det er et område, hvor skolens elever halter efter, fortæller han. 

"Vores skole ligger i et socialt belastet boligområde, og vi har flere udfordrede børn; lige fra motorikken, til sproget, til børnenes samarbejdsevner og generelle kundskaber. Vi ved, at motoriske udfordringer ofte giver indlæringsvanskeligheder, så jo tidligere vi kan starte på den træning, jo bedre," siger Tommy Christiansen og uddyber:

"Vores første årgang er, udover at være nogle fantastiske børn, også de børn der ved motorikscreeningen i 0. kl. var de mest udfordrede på motorikken i Københavns Kommune. Og der spiller Krumspring en kæmpe rolle i at løfte vores børn og give dem nogle redskaber, som de ikke har fået med derhjemme fra inden skolestarten."

Krumspring 9.jpg

Motoriske udfordringer giver større risiko for indlæringsproblemer, og derfor er skoleleder Tommy Christiansen glad for Krumsprings tilbud. Foto: Bo Nymann.

Derudover kan foreningen også være med til at aflaste personalet i perioder af dagen, forklarer skolelederen.

Medlemstal i Krumspring

2018: 1.497

2019: 1.902 (+27%)

2020: 3.147 (+65%)

2021: 4.424 (+40%)

"Hvis Krumspring tager 40 af vores børn ud af SFO’en i en time om eftermiddagen, så er normeringen for de tilbageværende børn selvsagt bedre. Så på den måde er samarbejdet en klar fordel på flere fronter," siger Tommy Christiansen.

Foreningserfaring giver bedre integration

Skolelederen er selv rundet af opvæksten i Frederikshavn, hvor han brugte mange af sine ungdomsår i fodboldklubben. Og netop foreningskulturen og værdierne derfra er også noget af det, han værdsætter mest i samarbejdet med Krumspring.

"Børnene lærer at stå i kø og vente på, at det bliver deres tur. De lærer, hvad det vil sige at være en del af et forpligtende fællesskab med andre børn. De bliver talt dansk til af instruktørerne, de skal forklare sig på dansk, og de lærer nogle foreningsrutiner om at møde op til tiden. Det er alt sammen noget, de kan tage med sig i skolen. Jeg vil vove den påstand, at det hjælper på integrationen," siger Tommy Christiansen.

Krumspring 10.jpg

Krumspring gør meget ud af at opdrage forældrene i dansk foreningskultur, og derfor skal alle hold også deltage i forårsopvisningerne. Foto: Bo Nymann.

Oplæringen i foreningskultur er noget, Krumspring gør meget ud af, fortæller Julie Beier, mens børnene og deres forældre tumler rundt på halgulvet. Mange af familierne i lokalområdet skal hjælpes ind i foreningslivet, forklarer hun. Det er lige fra praktikken omkring indmeldelse til usagte forventninger i traditionel dansk foreningskultur.

"Mange forældre ved ikke, at man skal stå op, når fanen bæres ind til opvisning. At man er stille under indmarchen og klapper af holdene. Det behøver man måske ikke forklare i Holstebro, men der er vores udgangspunkt et andet. Det er blandt andet derfor, at vi insisterer på, at alle hold er med til forårsopvisningerne," siger Julie Beier.

Studerende giver fleksibilitet

Julie Beier er i øjeblikket på barsel med sin yngste søn Vilmar på seks måneder, der i dagens anledning er med til gymnastiktimen på Tagensbo Skole. Fra sin mors arm kan Vilmar se holdets instruktør, Lasse Jeppesen, stille an til en motorikbane til dagens gymnastiktime.

Julie Beier, formand Krumspring.jpg

Julie Beier har været foreningsformand siden 2020. I foråret 2022 var hun på barsel med sin søn Vilmar. Foto: Bo Nymann.

I mens venter børnene utålmodigt på at kunne få lov til at klatre i tove og forcere sig vej gennem en mindre urskov af skummadrasser, som den 25-årige idrætsstuderende er i gang med at opstille. Lasse Jeppesen er et typisk eksempel på de mange instruktører, som foreningen har ansat. Og de er afgørende for, at Krumspring kan tilbyde forløb til områdets skoler og daginstitutioner.

"Langt de fleste af vores instruktører er studerende. Rigtig mange af dem læser idræt på KU, men vi har også pædagog-, sygeplejerske- og fysioterapeutstuderende. De er meget fleksible i deres hverdag, og det gør vores forening i stand til lave holdtimer og forløb som en del af børnenes skoledag eller i umiddelbar forlængelse deraf, i stedet for sent på eftermiddagen eller aftener. Så de er en stor ressource for os," siger Julie Beier.

Krumspring 4.jpg

Instruktør Lasse Jeppesen er 25 år og studerer til daglig idræt på Københavns Universitet. Dermed er han et typisk eksempel på de mange unge instruktører, foreningen rekrutterer på de københavnske uddannelsesinstitutioner. Foto: Bo Nymann. 

Forløb i daginstitutioner

Inden for det seneste år er Krumspring også begyndt at rekruttere nye medlemmer ved at organisere gymnastikforløb i daginstitutioner i socialt belastede boligområder i Nordvest. Det eneste krav til daginstitutionen er, at der skal være et lokale i huset, eksempelvis et fællesrum, som har plads til måtter og redskaber.

"Vi laver typisk forløb på en fire-seks uger, hvor vi kommer med en fast instruktør og laver tumle-gymnastik. Og vi afslutter forløbet med en slags mini-opvisning. På den måde kan vi vise forældrene, hvor meget vi faktisk kan rykke deres børns udvikling. Og samtidig kan vi give pædagogerne nogle redskaber til deres dagligdag," siger Julie Beier.

Foreningen slutter altid forløbene af med en opfordring til forældrene om at melde barnet til et hold i foreningen. Og det virker, fortæller Julie Beier.

"Vi får altid børn til nye hold. Vi hjælper forældrene med at søge om kontingent-støtte hos Københavns Kommune eller hos DGI, men vi holder fast i, at de selv skal betale en del af kontingentet selv, for det forpligter mere," siger Julie Beier.