Nytænkning af faciliteter førte til løb, kajak og adventurerace

Sandved-Tornemark IF har valgt at forny sin hal for at få mere plads, rum til tidssvarende aktiviteter og undgå at medlemmerne siver. Og så har de valgt at udnytte uderummet til kajak og løb. Og det hitter.

Kajak er bare en af de mange idrætter Sandved-Tornemark IF er begyndt at arbejde med. Foto: Kajak-Jens Astrup

Mange foreninger oplever disse år, at deres faciliteter er skabt til traditionelle idrætsgrene og dermed ikke er fremtidssikret til møde danskernes behov for idræt.

Den erfaring har de også gjort sig i sydsjællandske Sandved-Tornemark IF. For at udgå at tabe medlemmer og tiltrække nye, har de valgt at tilføje friluftsaktiviteter og ombygge den gamle hal, så lokalerne er mere brugbare.

Fodbold suppleres med løb, kajak og adventurerace

Foreningen kan dateres tilbage til 1928, hvor den stod på traditionelle idrætsgrene som skydning, gymnastik, fodbold, håndbold og badminton. I dag har de oprettet en friluftsafdeling med kajak, mountainbike og adventurerace. De deltager også i Løb med DGI, som hitter.

"Vi skal åbne for nye tilbud for at komme videre som forening, når vi som nu begynder at få færre håndbold- og fodboldmedlemmer, især blandt de yngre voksne", siger Leif Petersen om de nye initiativer. Han er næstformand i foreningen, hvor han har siddet i bestyrelsen i over 24 år og været fodboldtræner i 22 år.

Medlemmerne er begejstrede

"Vi har i stigende grad set medlemmer, som ikke ønsker at komme fast til træning. Derfor satser vi nu på at flytte grænser i måden vores forening skal være på", forklarer han.
Som den øvrige bestyrelse er han blevet overrasket over, i hvor høj grad alle har vist åbne arme over for foreningens tanker.

God effekt af DM i foreningsudvikling

Frivillige ledere og trænere har aldrig været svære at få fat i. Derfor har bestyrelsen kunnet vælge at satse på nye aktiviteter og halplaner, endda i en grad så foreningen valgte at deltage i DGI's DM i foreningsudvikling. "Som følge af de diskussioner, vi havde i det forløb, hjælper afdelingerne hinanden bedre end før. De clearer blandt andet overlappende træningstider ved sæsonskift", fortæller Leif Petersen.

Nu er tiden så inde til at få nye idrætsgrene ind. Især med den skov og strand, foreningen har lige om hjørnet.

"Derfor er det godt, at vi har fået en mand som Michael Thomson ind i arbejdet med at søsætte nye tilbud. Han har startet adventurerace, Løb med DGI og roning i kajak", siger næstformanden.

Bevægelse som mission

For friluftsmanden Michael Thomson gælder blot én ting:
"Det er vigtigt, at skabe tilbud til folk i et lokalsamfund, så de kommer ud at røre sig og møde hinanden", slår han fast. Havde han for eksempel ikke startet Løb med DGI, havde 80 procent af de 50-60 motionister, der nu står klar til træning hver mandag, ikke løbet eller motioneret.

"De havde snarere nøjedes med at sætte deres børn af til træning", tror han. Derfor vil han også sammen med bestyrelsen arbejde ihærdigt for at få et motionscenter ind i den kommende 'nye' hal. "Så kan forældrene træne intenst i 20 minutter, mens deres barn er til træning", understreger han.

Fra hal til kulturhus

Den dag hallen i Sandved er bygget om og ud, skal nye idrætsgrene styrkes. Så kan hockey, der i dag har haltid i fodboldafdelingens tidsrum, få mere plads. Også gymnastikken skal også have bedre tid til det eksisterende ropeskipping, zumba og stortrampolin. Desuden har seniorerne allerede i dag fyldt hallen helt op med aktiviteter.
"Vi vil gerne bygge om til et idræts- og kulturhus med flere typer aktiviteter, som kan samle borgerne", siger næstformand Leif Petersen om foreningens projekt.
Michael Thomson kan kun supplere ham med en anden vigtig erfaring fra DM i foreningsudvikling: "Vi kan se, at ændrer vi omgivelserne, vil der også komme flere frivillige til foreningen".