Pas på direktørsvindel

Foreninger udsættes i stigende grad for såkaldt CEO-fraud. To ud af tre anmeldelser om den type svindel kommer fra foreninger. Her får du politiets råd til at undgå svindel.

Det er politiets erfaring, at svindlere udnytter juletiden, hvor formand og bestyrelse ikke er til rådighed i samme omfang som normalt til direktørsvindel, også kaldet CEO-fraud.

Direktørsvindel er kendetegnet ved, at en person med tilknytning til foreningen, typisk kassereren, bliver kontaktet af en svindler, der udgiver sig for at være foreningens formand. Kontakten kan ske både via falske mails, sms eller opkald med besked om at overføre penge til en konto i udlandet eller til at købe et antal gavekort. Aktuelt er det især Apple/iTunes-gavekort, svindlere efterspørger. Ofte følger et pres for at handlingen skal foregå hurtigt med disse henvendelser.

Politiet opfordrer foreninger til at udbrede kendskabet til direktørsvindel og dermed medvirke til at  forebygge den form for svindel i foreninger. Det forklarer politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet i et brev til landets foreninger.

Flere anmeldelser fra foreninger

Direktør- eller formandssvindel kaldes også CEO-fraud, fordi ledere i virksomheder og institutioner også udsættes for den form for svindel. Men antallet af anmeldelser fra foreninger er steget det seneste år. I første halvår af 2023 kom to ud af anmeldelser fra foreninger. Hele sidste år var det blot en ud af tre anmeldelser, der kom fra foreninger.  

Det tyder på, at svindlere har set, at her er en mulighed. Derfor sender politiet en særlig appel til foreninger om at udbrede kendskabet til direktørsvindel. Med appellen følger en opfordring til at være på vagt og kritisk overfor denne form for henvendelser.

Plakat med nyttige råd

Med politiets opfordring følger 6 råd – og en plakat til foreningens opslagstavle. Download plakaten i sort-hvid eller farve og få politiets råd her:

Vær på vagt, når du overfører penge eller betaler en regning for foreningen:

  1. Kontakt din formand fysisk eller telefonisk, hvis du er i tvivl.
  2. Tjek grundigt om mailen kommer fra din formands mailadresse.
  3. Lav en fast procedure for overførsler og betalinger.
  4. Giv ikke efter for pres og korte tidsfrister.
  5. Kontakt hurtigt banken og politiet, hvis I er blevet svindlet.

Artiklen er senest opdateret den 8. december 2023.