Mo's Friends - indbegrebet af en rummelig forening

Esben Hornum blev spurgt, om han ville løbe en tur med somalieren Abdirazak Madafin. Det blev startskuddet til løbefællesskabet Mo’s Friends, der i dag er indbegrebet af den gode velkomst.

En dansker og en nytilflyttet somalier løb en tur i 2015. Og sådan opstod et fællesskab på tværs af nationaliteter. Foto: Lucas Sigaard Balleby

Under grønne trækroner i Risskov ved Aarhus står Esben Hornum Christensen i sit løbetøj og vifter med albuen. Han går smilende rundt og gnubber albuer med de fremmødte, der ser frem til en hyggelig løbetur en sensommeraften i august.    

I dag er velkomsten på dansk. Andre gange er den på engelsk. På en løbetur i 2015 måtte Esben Hornum Christensen finde de engelske gloser frem, hvilket lagde grundstenene for det integrerende løbefællesskab Mo’s Friends.

”I 2015 ringede en af min kærestes veninder til mig, da hun arbejdede for Dansk Flygtningehjælp. Hun havde hørt om en ung somalisk fyr, som lige var kommet til Aarhus. Hun vidste, at jeg var en passioneret løber, og derfor spurgte hun, om jeg ville løbe med ham. Det takkede jeg ja til,” fortæller Esben Hornum Christensen.

Mo’s Friends bygger på mødet mellem danskere og nytilkomne, som muligvis aldrig har været en del af et foreningsliv og mangler et socialt netværk i Danmark.

”Det er i høj grad det møde, som vi gerne vil. Jeg tænker, at det er der, at integrationen opstår – både den ene og den anden vej,” tilføjer Esben Hornum Christensen.

Fokus på den gode velkomst

  • DGI Østjylland søsatte i 2019 et initiativ, som sætter fokus på den gode velkomst i foreninger
  • Initiativet sætter fokus på vigtigheden i at byde nye medlemmer velkommen i fællesskaber i foreninger
  • Personer, hold og foreninger, der er ekstra gode til at byde nye velkommen, kan blive indstillet
  • Anerkendelsen bliver uddelt én gang hver måned

”Det er ikke bare løb – der er også noget bagefter”

Gennem årene har over 200 personer løbet med på en af de mange turer. Det har skabt stærke fællesskaber, som har givet både danskere og nytilkomne en masse - lige fra nye venner, ny partner og nyt job. Da den løbeglade aarhusianer skal beskrive sin måde at byde folk velkommen, tilsidesætter han sin passion for løb.

”En af kernerne i hele vores fællesskab er, at vores fællesskab ikke bare er løb,” siger Esben Hornum Christensen.

Det stærke fællesskab kommer til udtryk til den årlige sommerfest, julefrokost og sammenkomster rundt om tv’et for at se nogle af verdens største maratonløb. Derudover er den inkluderende tilgang gode velkomst også til stede under de ugentlige træninger.

”Vi gør meget ud af, at du ikke bare kommer som ny, og så bum… så er du med. Derfor danner vi normalt en cirkel, hvor man fortæller sit navn og muligvis hjemland. Derefter tilføjer man en enkelt anekdote fra weekenden eller fortæller om sin livret eller sit største idol,” fortæller Esben Hornum Christensen.

Brænd for dit initiativ og husk berøring

Selvom mødet med den nytilkomne somalier Abdirazak Madafin opstod ved en tilfældighed, så var det ikke tilfældigt, at snakken fandt sted over en løbetur. Esben Hornum Christensen bruger sin lidenskab for løb til at motivere i Mo's Friends. For andre ildsjæle er det nødvendigvis ikke løb, der behøver at være samlingspunktet. 

”Mit råd er, at du skal starte noget op, som du selv brænder for. Jeg brænder rigtig meget for løb. Jeg tror, at det smitter af på andre, hvis man selv har den glød,” fortæller Esben Hornum Christensen.

Den løbepassionerede stifter af Mo’s Friends sætter derudover stor vægt på berøring, som desværre har været formindsket under Covid-19.

”Jeg synes, at berøring er mega godt i forhold til at møde nye mennesker. At give de her high-fives og et klap på skulderen. Så det er lidt hårdt med corona,” siger Esben Hornum Christensen.

Esben Hornum Christensen løber forrest - både i forhold til løbeturen og det integrerende fællesskab.

🎧 Foretrækker du at lytte? Hør historien i podcasten: Sådan får I flygtninge og indvandrere med i foreningen