Fra krise til nyt liv: Nu har Cykel Motion Viborg førertrøjen som social klub

Fra ringe opbakning og faldende medlemstal til socialt boost. Cykel Motion Viborg var i krise, men et udviklingsforløb og mere fokus på det sociale har fået klubben tilbage på den store klinge.

”Medlemmerne havde armene over hovedet. De kunne mærke, at der var sket noget i klubben, og at der var kommet meget mere liv.”

Sådan fortæller bestyrelsesmedlem Jørgen Kaack om reaktionerne, da Cykel Motion Viborgs (CMV) medlemmer evaluerede det udviklingsforløb, som klubben har været igennem.

Og Jørgen giver medlemmerne ret. For klubben er et helt andet sted i dag, end den var for lidt over et år siden. På trods af medlemstal i nærheden af 150, kunne deltagerne til fællestræninger og sociale arrangementer dengang ofte tælles på to hænder.

”Der skete ikke noget, og medlemmerne mødte ikke op, hvis der var et arrangement i klubben. Jeg kom på et tidspunkt til at sige til formanden, at jeg syntes, at klubben var i krise,” siger Jørgen.

”Nu er der kommet meget mere liv i klubben. Det tager tid, men der er sat en masse gode nye aktiviteter i gang, og der er kommet flere med, som påtager sig en rolle.”

Det skal til, for at det kan lykkes

Efter coronapandemien kæmper CMV som mange andre idrætsforeninger med at komme tilbage på sporet. Medlemmerne vender ikke tilbage til klubtræningen, da det igen er muligt, og det betyder, at mange falder fra.

Jørgen og formand Carsten Simmelsgaard bliver enige om, at noget skal gøres, hvis klubben skal reddes.

”Vi var enige om, at for at det skal lykkes, skal vi have en ekstern, som kigger på os med helt friske øjne, og som kan stille spørgsmål ved, hvorfor vi gør, som vi gør,” siger Carsten.

”Vi var klar over, at det ikke var noget, vi kunne ordne fra den ene dag til den anden. Der findes ikke noget quick-fix. Vi ville sætte noget nyt i gang, og det gør man ikke ved bare at invitere medlemmerne til et oplæg eller tage på kursus. Det skulle være en fortløbende proces,” supplerer Jørgen.  

Her kommer DGI ind i billedet som den eksterne, og det bliver starten på CMVs udviklingsforløb.

Det viste sig, at noget af det, der blev vægtet højest af næsten alle, var det sociale

Carsten Simmelsgaard, formand

Overrasket af medlemmerne

Sammen med DGI bliver CMV enige om, at målet er at blive en bedre klub for medlemmerne med attraktive aktiviteter og medlemmer, som er aktive både i foreningsarbejdet og på cyklerne. Derfor er det vigtigt, at medlemmerne bliver involveret.

”Vi ønskede en type fremtidsværksted, hvor alle skulle have mulighed for at komme til orde og komme med gode og skøre idéer. Vi ville viske tavlen ren og starte forfra,” siger Jørgen.

Efter et par indledende møder med DGI inviterer klubben alle medlemmer til fremtidsværksted med fælles morgenmad og frokost undervejs. Knap 40 møder op. Bestyrelsen overlader oplægget og processen til DGI og giver plads til, at medlemmerne kan sige deres ærlige mening.

Resultaterne overrasker.

”Ifølge vores strategi prioriterede vi motion, oplevelser og socialt samvær i den rækkefølge. Men det viste sig, at noget af det, der blev vægtet højest af næsten alle, var det sociale. Det handlede ikke om, at vi skulle køre stærkt eller langt,” siger Carsten.

Det gav boost til det sociale

På fremtidsværkstedet bliver mange gule sedler forvandlet til 17 temaer med konkrete idéer, som bliver diskuteret videre i grupper. Det er de 17 områder, som CMV siden arbejder videre med sammen med flere nye frivillige, som allerede melder sig på dagen.

De 17 punkter handler om alt fra klubaftener til struktureret træning og sociale arrangementer. En direkte effekt er, at der nu er et udvalg, som arbejder med klubaftener, og som har fået et lille budget til at sætte noget på programmet og invitere spændende personer ind. Det har fået mange flere med.

Et andet eksempel er tredje halvleg:

”Det har længe været sådan, at vi startede fra klubhuset, og så rundede vi af et sted uden for byen, og så kørte folk hjem derfra. Nu siger vi, at nogle gange slutter vi også her. Så aftaler vi, at alle hold er tilbage samme tid, og så sidder vi sammen og hygger os med kaffe eller pølser og sodavand,” siger Carsten og tilføjer:

”Så det sociale er blevet boostet.”

Tredje halvleg er et nyt tiltag.Tredje halvleg er et nyt tiltag.

Nu bliver de nye i klubben

Også frivilligheden er blevet boostet. CMV indkalder til en hjælpeaften efter fremtidsværkstedet, hvor formålet er at planlægge træningen og fordele kaptajnrollerne for den kommende sæson. Her melder så mange sig, at der nu er to kaptajner på hvert hold til hver træning indtil sommerferien.

Det er sat meget mere i system end tidligere, og det har en positiv sideeffekt, fortæller Jørgen.

”Før havde vi svært ved at holde fast i nye medlemmer. De kom og var med en to-tre gange, hvor de kørte med nogle, der kørte alt for stærkt. Det er kaptajnens opgave at tage sig af dem, og de nye medlemmer, vi har fået siden fremtidsværkstedet, er her stadig. Nu bliver de,” siger han og afslører, at der er kommet mere end 10 nye til i løbet af 2023.

Lidt over et år efter at CMV startede udviklingsforløbet med DGI, er de nu meget tættere på at blive den klub, de ønsker at være.

”Det har været kanongodt, og det synes alle. Man kunne have frygtet noget brok fra medlemmerne, men det var ikke tilfældet, og det var til dels DGI’s fortjeneste. Selvom forløbet med DGI nu er slut, vil vi stadig kigge på, hvad vi kan gøre bedre,” siger Carsten.