Seniorsucces: Idræt om dagen er kommet flyvende i gang i Lynge-Uggeløse

Idræt om dagen giver seniorer i Allerød Kommune sved på panden med forskellige aktiviteter og efterfølgende hyggeligt samvær med kaffe og kage.

Det ene sted flyver bordtennisbolden frem og tilbage over nettet. Det andet sted stormer seniorerne rundt med hockeystave i hænderne. I den anden ende af hallen er fire pickleballbaner fyldt med ivrige spillere, der slår farvestrålende nylonbolde frem og tilbage. Og ude i i hallens ene side koncentrerer en storsludrende flok sig om at skubbe letløbende curlingsten præcis så langt, at de lander i midten af pointfeltet. Det hele mens høje grin og jubelråb fylder hallen.

Sådan har det været hver tirsdag formiddag i Lyngehallen siden 10. januar, hvor Idræt om dagen blev afholdt første gang. Hver tirsdag er mellem 25 og 30 seniorer dukket op for at dyrke sjov motion og fællesskab, fortæller Niels Thalund, der er seniorkonsulent hos DGI Nordsjælland, som har været med til at starte konceptet op i Lynge-Uggeløse Idrætsforening.

”Idræt om dagen er på mange måder et magisk koncept, fordi det favner en masse uanset niveau, fysisk formåen og temperament. Via en stribe aktiviteter har vi mulighed for, at alle kan være med, alle kan hygge sig og finde et niveau, hvor de synes, det er sjovt,” siger Niels Thalund.

Unge seniorer og rollatorbrugere
Blandt de mange deltagende seniorer, der spænder fra rollatorbrugere over 85 år til yngre seniorer i 60’erne, er Jørn Winther Jepsen og Annette Andersen.

”Det er et skidegodt initiativ, som DGI og LUI har taget, og som Allerød Kommune har støttet,” siger 71-årige Jørn Winther Jepsen og fortsætter:

”Der er flere grunde til, at jeg er med. For at få noget motion, og fordi det er sjovt at være sammen med voksne mennesker på den her måde. Det er for sjov, men vi går også op i det. Den anden grund er det sociale samvær. Vi hygger os og har det rart.”

Den holdning deler 67-årige Annette Andersen fra Lynge, som blandt andet er blevet bidt af floorball.

”Det er sjovt, det er dejligt, og man bliver brugt. Jeg kan kun anbefale det til andre. Det bedste er samværet med de andre, og motionen. Især i vores alder skal man blive ved med at holde sig i gang,” siger hun og fortsætter:

”Her kan jeg prøve forskellige ting. Bliver jeg for meget brugt til den ene aktivitet, kan jeg prøve en anden. I dag har jeg prøvet at spille bordtennis – det har jeg aldrig prøvet før.”

PM_2.jpg

Frit idrætsvalg på alle hylder
Til Idræt om dagen binder man sig ikke til en enkelt idrætsgren. Det åbner for muligheder, man normalt ikke ser i den traditionelle idrætsforening.

”Som ægtepar kan man følges til træning, og man kan hygge sig sammen til Idræt om dagen, men man spiller måske nogle forskellige ting, der passer til ens temperament og fysik,” siger Niels Thalund.

Konceptet giver nemlig fri mulighed for at vælge, hvilken aktivitet man har lyst til at deltage i den pågældende dag. Aktiviteterne spænder over alt fra indoor curling til motionsfloorball, gå-fodbold og pickleball – alt sammen i et tempo og på et niveau, hvor alle kan være med.

Så hvis man har lyst til at spille indoor curling den ene gang og motionsfloorball den næste, gør man bare det. Tilbuddet egner sig derfor rigtigt fint til personer, der ikke har været aktive i et stykke tid. De genopdager fællesskabet og det sociale ved idræt, fortæller seniorkonsulenten fra DGI Nordsjælland.

PM_7.jpg

Hyggen i centrum
Idræt om dagen starter altid med fælles opvarmning, inden der er aktiviteter i halvanden time. Efter det er der hygge med kaffe og kage sponseret af SuperBrugsen i Lynge.

”Og så går man hjem og har haft en rigtig god formiddag, ” siger Jørn Winther Jepsen.

Det sociale betyder også meget for Annette Andersen.

”Man kommer til at spille med og sidde ved forskellige fra gang til gang. Så når jeg går ture, som jeg gør hver dag, hilser jeg nu på den ene og kommer i snak med den anden, så det er rigtigt godt,” siger Annette Andersen, som bliver bakket op af Jørn Winther Jepsen.

”Det bedste er, at vi får noget motion. Men det er også hyggeligt, og man er sammen med nogle andre mennesker på en god måde, og det er virkelig et stort scoop,” siger Jørn Winther Jepsen.

Hvis man har lyst til at se, om Idræt om dagen er noget for en, kan man bare møde op og være med hver tirsdag fra kl. 9.30 til 11.30.

Der er altid alt det udstyr, man skal bruge. Det er afgjort en fordel at have tøj på, man kan bevæge sig godt i – og gerne indendørssko. Og der er mulighed for at benytte omklædningsrum og bad, hvis man ønsker det.

Tilsvarende tilbud i Lillerød
Der er også et tilsvarende tilbud hver tirsdag kl. 9 til 11 i Lillerødhallerne, hvor der er plads til flere deltagere. Her er der seniorhåndbold, motionsfloorball, indoor curling, cirkeltræning, SMART-Training og bordtennis på programmet.

Man kan læse mere om Idræt om dagen på www.dgi.dk/idræt-om-dagen