Stærk trio skaber oplevelser for unge

Samspillet mellem fire unge, en idrætsforening og et idrætscenter giver høj PULS i Skærbæk.

Glidebanerundbold, grill n' chill og en koncert med 600 gæster er blandt nogle af de ting, som Skærbæk Puls har arrangeret Foto: Marius Visuals

En dag i maj måned sad Rasmus og Morten Paasch Hansen og snakkede i hjembyen Skærbæk. De to brødre på 21 og 19 år synes, at der manglede tilbud til de unge i området. Omvendt skulle det være uforpligtende, for de unge har travlt.

"Jeg har selv tidligere gået til mange forskellige idrætsgrene, men uddannelse og travlhed gjorde, at jeg ikke længere havde så meget tid til at gå til faste aktiviteter flere gange i ugen. Der manglede et alternativ til foreningsidræt," siger Rasmus Paasch Hansen. 

Cirka samtidig havde Mette Greve-Schmidt, projektleder i Skærbæk Centret, samme tanke. Igennem brødrenes far, Bent Paasch Hansen, som er formand for Skærbæk Centret, rakte hun ud til Rasmus og Morten, og sammen fik de arrangeret et opstartsmøde.

Det blev til starten på PULS, som har det klare formål at skabe relationer og fællesskab mellem unge på tværs af årgange igennem bevægelse og sjove aktiviteter. Allerede få uger efter mødet afholdt PULS det første ’grill n’ chill’-arrangement, hvor over 40 unge deltog, og et par uger efter stod den på glidebanerundbold.

Mette Greve-Schmidts råd om at hjælpe unge i gang:

  • Spørg og lyt til unge for at finde ud af, hvad de egentlig vil have
  • Find en gruppe mennesker, som brænder for projektet, gerne nogle der kender hinanden
  • Hold hånden under dem og støt dem hele vejen
  • Vis dem, at I hjælper dem undervejs, og at de ikke står alene

En hurtig start
Forklaringen for at kunne komme så hurtigt i gang med aktiviteter ligger i, at Skærbæk Idrætsforening gik med til, at PULS kunne blive et paraplyudvalg i foreningen. På den måde behøvede de unge ikke at stifte en ny forening, afholde generalforsamling og lave vedtægter, og de har også fået oprettet en konto i foreningen og er dækket af deres underskudsforsikring.

Flemming Søndergaard sidder i hovedbestyrelsen i Skærbæk Idrætsforening, og han mener, at det gav sig selv, at de skulle hjælpe PULS-projektet i gang:

"Det er svært at starte aktiviteter op, hvis man skal starte helt fra bar bund. Derfor greb vi muligheden for at få nogle aktiviteter i gang til unge mennesker. Mange gange måler man succes i medlemsfremgang og økonomi, men her jeg vil hellere måle på, at de unge mennesker har haft det hyggeligt, har fundet et fristed, som ikke er online, og efterspørger mere – for det er langt det vigtigste."

En virksom trio
Med Skærbæk Idrætsforening i ryggen var PULS på papiret klar til start. Men hvordan kommer fire unge fra store tanker til konkret handling? Her kommer Skærbæk Centret ind i billedet. Mette Greve-Schmidt fra Skærbæk Centret sidder med i PULS-udvalget og har blandt andet fungeret som fundraiser. Herudover har hun sørget for, at alt det praktiske og ’kedelige’ spillede, så de unge kunne løbe med de sjovere opgaver.

"Det var vigtigt for de unge i PULS, at der til en start ikke var noget deltagergebyr, fordi det ville skræmme de andre unge væk. Derfor har jeg hjulpet med at finde økonomi til arrangementerne og varetaget de ’kedelige’ ting. På den måde kan de unge byde ind med det, de har lyst til, og resten tager vi garvede os af," siger Mette Greve-Schmidt.

Unge vil have oplevelser
De unge i PULS gælder ud over de to Paasch-brødre også Alice Hengel og Mads Falk. Selvom foreningen i bogstaveligste forstand er ung, har de mange idéer til kommende events. Arrangementerne kommer ikke til at bære præg af hård sport, men vil i stedet have bevægelse som en sjov og naturlig del af eventet. For eksempel er der planer om et mini OL til sommer, og til vinter vil PULS trække de unge ind i hallen og lave dage med fri leg.

Herudover afholdt PULS i oktober en stor koncert med 600 unge deltagere. Her var bevægelse ikke i fokus, men det var til gængæld fællesskab, sjov og oplevelser.

2Det er specielt oplevelser og sammenhold for unge, vi vil skabe. Vi kan og vil konkurrere med de større byer, for Skærbæk er et hyggeligt område, men har ikke ret mange muligheder for unge. Vi vil netop give muligheden for at finde et fællesskab og have det sjovt på deres præmisser," siger Rasmus Paasch Hansen.

Lige nu er de fire unge drivværket i PULS, men det er tanken, at der skal findes nye unge til at drive initiativet videre. Det håber både PULS, Skærbæk Idrætsforening og Skærbæk Centret på.