Ungeudvalg bygger bro til bestyrelsen

Når unge skal tiltrækkes som frivillige, er ’plejer’ ikke godt nok i Gymnastik Odder.

I Gymnastik Odder har de oprettet et ungeudvalg, som sidder med ved bestyrelsesmøderne, men ikke har det samme ansvar som bestyrelsesmedlemmerne. Foto: Roar Paaske

Hvordan får en forening inddraget unge i en bestyrelse? Det er et spørgsmål, som en del foreninger rundt omkring bakser med. Unge besidder gå-på-mod, idéer, spontanitet, energi og gejst – men hvordan får man dem til at bide på frivillig-krogen?

I foreningen Gymnastik Odder fik de en fiks idé. Et ganske uforpligtende udvalg for unge skulle bidrage med gode idéer til bestyrelsen. Og der var ikke langt fra tanke til handling. Morten Garde, som er formand i foreningen på fjerde år, ringede til to unge trænere for at fortælle om idéen.

"Jeg solgte idéen på, at de unge kunne få lov til at bestemme og tegne retningen for foreningen. Det skulle ikke længere kun være de ældre, der havde indflydelse – det skulle i stedet være dem, der rent faktisk dyrker gymnastik," siger han.

De to unge var Caroline Wolff Poulsen på 21 år og Sarah Rahbek Schouby på 24 år. De synes begge, at det lød som en spændende udfordring, og de brugte i forvejen meget af deres tid i hallen, da de sammen er trænere på All Star-holdet for 15 til 22-årige. På den måde blev det første ungeudvalg en realitet i efteråret 2021.

Morten Gardes råd til at inddrage unge i bestyrelsesarbejdet:

  • Se unge i øjnene, og spørg dem personligt, så de føler sig udvalgt og sat pris på – et opslag på facebook er upersonligt
  • Spørg flere unge, så de får det som fælles projekt og kan dele det
  • Dræb aldrig deres idéer, men lad i stedet unge prøve tingene af
  • Sørg for, at unges deltagelse er uforpligtende og uformel, så de kan melde afbud, hvis de har travlt

Oplæring i bestyrelsesarbejde
Kort fortalt går ungeudvalget ud på, at  unge medlemmer sidder med til de bestyrelsesmøder, de har lyst og overskud til. Det er uforpligtende, og dermed er der mindre ansvar i sådan en post kontra en bestyrelsespost. Her kan de komme med nye idéer og løbe med de opgaver, som de selv finder interessante.

"Bestyrelsen har hele vejen igennem været god til at lytte til os og selv de skøreste idéer. Vi sad der ikke bare for at fylde en stol, og det betød, at både bestyrelsen og vi unge fik noget ud af det. Vi har en forening med mange drømme, så det var fedt, at vi sjældent fik et nej," siger Sarah Rahbek Schouby.

I Ungeudvalget valgte Sarah og Caroline frit deres opgaver. På et halvt år nåede de blandt andet at nytænke foreningens billeder til hjemmeside og facebook, at være ansvarlige for de sociale medier, at stå for kontakt til de efterskoler og at effektivisere bestyrelsesmøderne ved at udforme mails og andet under møderne i stedet for at vente til bagefter.

Caroline og Sarahs oplæring i bestyrelsesarbejde var effektiv, og efter kun et halvt år i ungeudvalget, var de bidt, og til generalforsamlingen i marts 2022 blev de to valgt ind som en fast del af bestyrelsen. De to frivillige vandt ovenikøbet Odder Kommunes Folkeoplysende Frivillighedspris maj 2022.

Ifølge formand Morten Garde er det vigtigt, at der ikke må ligge en bagtanke med rekrutteringen af de unge. Det skal ikke forventes, at de efterfølgende vil sidde i bestyrelsen, så hvis de får lyst til det, er det bare en bonus.

En naturlig fødekæde
Da Sarah og Caroline blev valgt ind i bestyrelsen, stod klubben igen og skulle finde medlemmer til ungeudvalget – men det tog formanden Morten Garde igen hånd om. Efter forårsopvisningen gik han hen til alle de unge, der sad og spiste og spurgte ind til, om nogen mon kunne være interesserede i det frivillige arbejde. Det var der tre unge, der gerne ville. Anna Hofman på 18 år, Mathilde Jul Sørensen på 18 år og Sebastian Ravn på 22 år deltog kort tid efter i deres første bestyrelsesmøde.

For Anna Hofman var det nemt at sige ja, fordi hun havde set Caroline og Sarah sidde i ungeudvalget tidligere. Derfor havde hun en idé om, hvilke opgaver det indebar.

"Da jeg var yngre, kendte jeg ikke til en bestyrelses arbejde i en forening. Derfor er der nok mange unge, der skal gøres opmærksomme på det, før de kan tilbyde sig til opgaven. Jeg tror faktisk ikke, at jeg havde sagt ja til at være en del af ungeudvalget, hvis jeg ikke havde set Caroline og Sarah sidde i det," siger Anna Hofman.

Jeg solgte idéen på, at de unge kunne få lov til at bestemme og tegne retningen for foreningen. Det skulle ikke længere kun være de ældre, der havde indflydelse – det skulle i stedet være dem, der rent faktisk dyrker gymnastik.

Morten Garde, formand for Gymnastik Odder

Lige nu sidder det nye ungeudvalg med en selvvalgt opgave om at tiltrække og fastholde flere unge, specielt drenge. Det vil de gøre ved at få flere herre- og drengetrænere i foreningen, så der bliver nogle tydelige forbilleder at se op til. Derudover står ungeudvalget igen i år for forårsopvisningen og for fællesspisning bagefter.

For Anna Hofman har arbejdet i ungeudvalget betydet, at hun på sigt sagtens kan se sig selv sidde i en bestyrelse i en forening.

Morten Garde nævner også en lang række fordele for unge ved at være en del af udvalget, for eksempel indflydelse i foreningen, hyggelige møder, praksiserfaring til CV’et samt at kunne afprøve sine gode idéer. Morten Garde mener endda, at man sagtens kunne inddrage nogle i ungeudvalget helt ned til 14 år, men at det selvfølgelig vil betyde, at møderne skal ændres lidt – for eksempel kunne de yngste så nøjes med at være med den første halve time, hvor det var relevant.